Odobren novi genetski tretman: Bebe sa troje roditelja od 2015. godine

Nacrt zakona biće objavljen krajem godine, u kome će biti opisane tehnike koje ženama pogođenim teškim naslednim bolestima pružaju šansu da rode zdravo dete.

Reč je o tehnikama koje uključuju izmenu oštećenog DNK u majčinom jajašcetu materijalom iz donatorskog jajašceta. Na taj način novorođena beba bi imala dve majke i jednog oca.

Po prvi put bi se “zametak” nasleđenog DNK majke mogao zameniti, što, prema kritičarima, označava prekretnu tačku u etičkim pitanjima vezanim za tzv. “bebe iz epruvete”.

Međutim, savetnik ministarstva zdravlja Seli Dejvis, kaže da menjanje ne utiče na osnov DNK koji određuje izgled individue, kao što su crte lica ili boja očiju.

Nove tehnike poredi sa zamenom oštećenih “baterija” u ćeliji kako bi se eliminisala mogućnost ozbiljnog oboljenja kod deteta. “Naučnici su razvili nove procedure koje bi mogle pomoći da se zaustavi nasleđivanje bolesti.... Sada nam preostaje da poradimo na regulativi, da konsultujemo zakone, i da onda to pitanje prenesemo u parlament.”

Naučnici procenjuju da bi između pet i deset zdravih beba sa tri roditelja moglo biti doneto na svet svake godine. U tim slučajevima, zdravo dete nasleđuje neuklearnu DNK od roditelja, i mitohondrijalnu DNK od donatora.

Izvor: blic

Pogledajte još