Dačić: Pregovori će trajati najmanje četiri-pet godina

Dačić je istakao da će trajanje pregovora zavisiti, pre svega, od toga koliko će uspešno Srbija graditi partnerstva u EU, a da optimizam crpi iz činjenice da je i sama Evropska komisija konstatovala da u mnogim oblastima može dostići evropske standarde u roku od pet godina.

"Ako Srbija nastavi da ima ovakvu politiku, pregovaranje može da traje četiri do pet godina, a ako ne, može da traje i deset godina", rekao je Dačić u emisiji RTS-a.

Objašnjavajući da je Savet EU danas bezuslovno otvorio pristupne pregovore sa Srbijom, Dačić je rekao da je sadašnja vlada, za razliku od prethodnih, načinila ovaj istorijski pomak u evrointegracijama zato što je radila ono što je obećavala i zato što je imala hrabrosti da donosi rizične odluke.

"Sada više nemamo vremena da se osvrćemo na besmislene priče da li je Srbiji interes da bude deo EU", rekao je Dačić, ocenjujući današnju odluku šefova država i vlada evropskih država kao istorijski preokret kojim Srbija prestaje da slavi poraze kao pobede.

"Da je Tadić dobio odluku koju smo mi danas dobili, slavilo bi se mesec dana. Ovo je istorijski dan i ostaće zapamćeno u istoriji da su za vreme ove vlade otvoreni pregovori o članstvu u EU", kazao je Dačić.

Osvrćući se, još jednom, na današnju odluku Saveta EU da otvori pristupne pregovore, Dačić je rekao da je tekst odluke promenjen juče u popodnevnim časovima, tako što se odustalo od ideje da lideri država EU još jednom u decembru procenjuju napredak Srbije.

"Mi smo zadovoljni i istorijski je trenutak što su otvoreni pregovori o našem članstvu u EU, ali nismo zadovoljni što je januar određen kao datum za određivanje prve međuvladine konferencije", rekao je Dačić, dodavši da su neki uticajni politički krugovi u EU i sama Srbija priželjkivali da to bude u oktobru.

On je podsetio i da je nemački Bundestag insistirao na tome da pregovori sa Srbijom formalno počnu najranije u januaru, dok je danas u Briselu usvojena formulacija da će međuvladina konferencija biti održana najkasnije u januaru sledeće godine.

"Mi smo dobili bezuslovnu odluku o otvaranju pregovora. Imamo uslov da implementiramo briselski sporazum, a to nije nešto van onoga što smo već prihvatili"
, rekao je Dačić, objasnivši da je Srbiji najvažnije bilo da izbegne još jednu proveru učinjenog i eventualne nove uslove Evropskog saveta u decembru.

Ističući da će pregovori zahtevati zalaganje čitavog društva, Dačić je rekao da je varljiv utisak da se u tim pregovorima samo vrši proces usklađivanja sa standardima EU.

"Ti pregovori značiće pod kojim uslovima Srbija postaje član i pogrešan je utisak da se tu zapravo ništa ne pregovara", objasnio je Dačić.

On je izrazio očekivanje da će odluka iz Brisela pozitivno ođeknuti među potencijalnim stranim investitorima, jer je danas upućena jasna poruka da će Srbija u dogledno vreme biti članica EU.

Premijer je najavio da će u ponedeljak u posetu Srbiji doputovati predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej, da potom dolazi šef švedske diplomatije Karl Bilt, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton stiže najverovatnije 9. jula, a iza toga u Beogradu se očekuje komesar za proširenje EU Štefan File kako bi dogovorio skrining i detalje o pregovaračkom procesu.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još