Nova Crvenka: Sezonski radnici umiru u voćnjaku

Tokom berbe višanja u voćnjaku francusko-srpske firme "Interprom" u Novoj Crvenki, u opštini Kula, dva sezonca su preminula, dvoje je završilo u bolnici, a intervenisala je Hitna pomoć.

Pojavila se sumnja na trovanje sezonaca organo-fosfornim insekticidima koji se koriste za zašitu voćaka, pišu Novosti.

S druge strane, direktor beogradskog „Interproma“ Aleksandar Antonić tvrdi da je analiza uzoraka višnje u laboratoriji u Bečeju potvrdila da je voće u voćnjaku u Novoj Crvenki zdravstveno ispravno i bezbedno za ljudsku ishranu.

Na samom početku berbe, u voćnjaku "Interproma" pozlilo je radniku J. L. (51) iz Bajše, koji je preminuo na putu do zdravstvene stanice u Crvenki.

Pet dana kasnije u istom voćnjaku sezonac K. V. (48) iz Crvenke, koji je radio na utovaru višanja, izgubio je svest, a potom je počeo da drhti.

Dežurni lekar u Službi hitne pomoći u Kuli konstatovao je kod radnika velik broj otkucaja srca, vrlo nizak krvni pritisak, suženje zenica i pojačano lučenje pljuvačke, što ga je navelo da posumnja na trovanje. Nesrećni čovek je ubrzo preminuo u bolnici u Vrbasu. Telo nije poslato na obdukciju.

Obe smrti dogodile su se u sedmici tropskih vrućina, ali su tegobe kod ostalih sezonaca nastavile da se pojavljuju i posle zahlađenja. U ponedeljak, 24. juna, u Hitnu pomoć iz voćnjaka u Novoj Crvenki odneta je G. M. (47), grupovođa sezonaca, a 27. juna je u bolnici u Novoj Crvenki završio i berač M. R. (56).

Izvor: novosti

Pogledajte još