Ukinuta presuda lekarima zbog nesavesnog lečenja devojke koja je umrla nakon operacije čukljeva

Jelica Radović (19) umrla je nakon rutinske operacije čukljeva na toj klinici.

Predmet je sada vraćen na ponovno suđenje. Prvostepenom presudom Prvog osnovnog suda, jula 2011. godine osuđeni su lekari Slavko Tomić, Olivera Jeremić i Miodrag Stojanović.

U obrazloženju Apelacionog suda koje je objavljeno na sajtu, između ostalog, navodi se da je izreka presude nerazumljiva, jer u njoj nisu jasno naznačene činjenice i okolnosti u vezi sa krivičnim delom nesavesno pružanje lekarske pomoći koje se okrivljenima stavlja na teret.

Jelica Radović operisana je na klinici „Decedra“ 5. septembra 2006. godine, a njeni roditelji su sutradan primetili da joj je loše, ali je ona tek 8. septembra prebačena prvo u Ginekološko-akušersku kliniku pa u Urgentni centar, gde je utvrđeno da ima sepsu.

Umrla je 9. septembra, četiri dana posle operacije čukljeva.

Iz obrazloženja prvostepene presude, a ako se stoji na stanovištu da je smrt oštećene nastupila usled sepse, potpuno je nejasno da li su okrivljeni lekari u konkretnom slučaju mogli da dijagnostifikuju kod oštećene sepsu, pa ako jesu, da li su mogli da primene određene antibiotike i koje i naposletku da li bi primena tih antibiotika mogla zaustaviti ili ublažiti sepsu i sprečiti smrt oštećene", stoji u saopštenju Apelacionog suda.

Izvor: Beta

Pogledajte još