Ovo (možda) niste znali o ljubljenju

Podsvesna razmena informacija

Prilikom poljupca, parovi podsvesno razmenjuju informacije. Tako je naučno potvrđeno da žene na ovaj način dobijaju informacije o genetskoj slici muškarca, koje joj mogu pomoći da odluči da li je on dovoljno dobar partner.

Loš poljubac kao izgovor za raskid

Psiholozi tvrde da je prvi poljubac jako važan za budućnost veze. Jedno istraživanje je pokazalo da je čak 66 odsto žena i 59 odsto muškaraca prekinulo dobru vezu zbog lošeg poljupca.

A loš poljubac je...

Prema istraživanju koje je 2012. godine sprovela internet stranica "Mutual Attraction", kod poljupca najviše odbija miris cigareta. Na samom vrhu bili su i herpes i slične ranice (15 odsto), miris tela (13 odsto), ispucale usne (12odsto) i loši zubi (11 odsto), a pri samom dnu bile su stvari poput npr. žvakaće gume.

Poljupci su zdravi

Istraživači sa Arizona Stejt Univerziteta otkrili su da ljubljenje smanjuje stres i nivo lošeg holesterola.

Poljupci troše kalorije

Naravno da o tome ne razmišljate tokom poljupca, ali stručnjaci tvrde da za jedan minut ove aktivnosti gubimo 2-6 kalorija. Strastveniji poljubac - više izgorelih kalorija. Dobra je to vest za par koji je oborio svetski rekord za najduži poljubac ikad, koji je trajao 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

Srećniji parovi se često ljube

Srećni parovi tvrde da se i dalje često ljube, bez obzira na godine i koliko su dugo zajedno. Naime, poljupcima se povećava nivo oksitocina, hormona koji podstiče bliskost i privrženost, a smanjuje nivo kortizola, hormona koji podstiče stres. Često ljubljenje je kažu, znak zdrave i srećne veze.

(Izvor: Index.hr via B92)

Pogledajte još