Blokiran račun Puteva Srbije zbog drskosti Zorana Drobnjaka

Prema saznanjima “Blica”, iako je direktor Zoran Drobnjak usmeno prihvatio da „Putevi“ od 1. jula konačno počnu da sprovode zakon i da plaćaju PDV na putarinu, juče je u Poresku upravu stigao zvanični dopis u kome se navodi da “Putevi Srbije ne treba da plaćaju PDV.

S obzirom na to da im je prethodno bila zvanično uručena opomena uz mišljenje svih nadležnih institucija da su obveznici PDV i da su dužni da ga obračunavaju i plaćaju, Poreska uprava je odlučila da im odmah blokira račun.

Kada smo juče pozvali Zorana Drobnjaka i pitali ga zašto i posle svih dogovora šalje dopis u kome negira obavezu plaćanja PDV, direktor „Puteva“ nije imao pravo objašnjenje.

''Jesmo poslali dopis, ali mi smo se žalili na dug za PDV odranije, a ne za dogovor oko plaćanja od 1. jula. Ne razumem u čemu je problem'' zapitao se direktor „Puteva Srbije“.

Da ne bi bilo zabune, on je dodatno pojasnio i da od ponedeljka vozače na domaćim putevima ne čekaju nove cene putarina.

''Na računima će taj porez biti iskazan, ali PDV neće uticati na cenu i ona će ostati ista sve dok Vlada Srbije ne donese drugačiju odluku'' objašnjava Drobnjak.

Upravo pitanje cena putarina u Srbiji napravilo je razdor u Ministarstvu saobraćaja, a na suprotstavljenim stranama našli su se ni manje ni više nego ministar i njegov pomoćnik.

Dok ministar Milutin Mrkonjić predlaže da se problem astronomskih dugova „Puteva Srbije“ rešavaju poskupljenjem putarine od 20 odsto, negov pomoćnik Saša Mirković za “Blic” kaže da to ne sme da se desi.

Država je u međuvremenu odlučila da na sebe preuzme 1,5 milijardi dinara obaveza tog preduzeća prema putarima, ali za dug od oko 200 miliona evra za neplaćeni PDV na putarine još nema rešenje, osim Mrkonjićeve ideje da bi poskupljenje putarina bilo najbolje.

Na taj način bi država najmanje dva puta stavila ruku u džep građana koji će plaćati i preuzeti dug i skuplje putarine. Mrkonjićev pomoćnik Saša Mirković, međutim, razmišlja drugačije.

''Ja se ne slažem sa Mrkonjićem. To ne sme da se desi, jer su cene putarina u Srbiji i sada precenjene u odnosu na kvalitet puteva. Već sada nas stranci izbegavaju u tranzitu, a sa poskupljenjem ja očekujem da će na desetine hiljada stranih državljana početi da koriste put preko Rumunije'' objašnjava Mirković.

Izvor: Blic