Turski dnevnik tuži CNN zbog "lažnog izveštavanja"

0

Turski provladin dnevni list "Takvim" saopštio je danas da je zvanično tužio američku televiziju "CNN International" i njenu novinarku Kristijanu Amanpur zbog "lažnih" izveštaja o antivladinim protestima u Turskoj, javio je Frans pres.

“Podneli smo u četvrtak tužbu protiv CNN-a i Amanpurove pod optužbom za podsticanje javnosti na mržnju i neprijateljstvo pravljenjem lažnih vesti”, rekao je AFP-u direktor “Takvima” Mevlut Juksel, koji je sa advokatom predao podnesak tužilaštvu u Istanbulu.

Taj dnevnik optužuje CNN Internešenel – kanal namenjen međunarodnoj javnosti i novinarku veterana za “klevetanje državnih organa, upotrebu slobode izražavanja na nekontrolisanan način i nanošenje štete javnoj imovini pozivanjem stanovništva putem lažnih vesti da se pridruže protestu”.

Turski zvaničnici ponovo su kritikovali međunarodne medije zbog načina na koji su izveštavali o demonstracijama, koje predstavljaju najveći izazov za vladu islamističke Partije pravde i razvoja (AKP) od njenog dolaska na vlast 2002. godine, navodi francuska novinska agencija.

Gradonačelnik Ankare Melih Gokček protekle sedmice započeo je kampanju na društvenoj mreži “tviter” protiv dopisnice “Bi-Bi-Sija” (BBC) iz Turske, Selin Girit, optužujući je da se ponašao kao špijun Velike Britanije.

Premijer Redžep Tajip Erdogan, koga protivnici smatraju izuzetno autoritarnim, optužio je strane medije da pogrešno predstavljaju masovne nemire
koji su izbili pošto je policija brutalno ugušila protest za zaštitu jednog parka i prirodne sredine uopšte u Istanbulu, 31. maja.

Erdogan je za previranja – u kojima je poginulo četvoro ljudi a blizu 8.000 povređeno, rekao da je predstavljaju zaveru “izdajnika i njihovih stranih pomagača”.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.