Unaprediti položaj Roma

BEOGRAD, 02. jun 2009. (FoNet (old_image)) - Srbija je pokrenula mnogobrojne reforme kako bi omogućila što veći stepen obrazovanja Roma, ocenjeno je danas na međunarodnoj konferenciji "Pravo na obrazovanje za svako dete: uklanjanje barijera i unapređivanje inkluzije".

Potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Đelić, rekao je da je Vlada Srbije ove godine precizirala planove za unapređenje položaja Roma i njihovo obrazovanje i usvojila Strategiju za inkluziju Roma.

"Ne slažemo se sa onima koji kažu da je samo većinski narod odgovoran za ono što se događa. Potrebna je i odgovornost romske populacije, ali to nije moguće ukoliko se to sistemski ne organizuje", rekao je Đelić.

On je poručio da svako romsko dete ima mogućnost da se školuje, ali i svaka romska porodica ima obavezu da školuje svoju decu.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić naglasio je da je obrazovanje Roma investicija, a ne trošak.

"Povećan je broj romske dece u predškolskim ustanovama, uključeni su romski asistenti u nastavu, uvedena je politika afirmativnih mera za upis Roma u srednje škole i na fakultete i započeta edukacija škola o razvoju antidiskriminatorne kulture", rekao je on.

Ministar prosvete Žarko Obradović naglasio je da obrazovanje mora biti dostupno svima.On je ocenio da su glavne prepreke za obrazovanje Roma siromaštvo, diskriminacija, nedovoljna podrška društva i nedovoljno uvažavanje različitosti.

Šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu, Žozep Ljoveras, naglasio je da su komisija i zemlje članice Evropske unije podržale mnogobrojne projekete čiji je cilj uključivanje Roma u obrazovni sistem. 

Konferencija se održava u okviru međunarodne Dekade inkluzije Roma, kojom od juna 2008. do juna ove godine predsedava Srbija, sa ciljem da se predstavi pregled značajnih rezultata i postignuća na unapređenju obrazovanja Roma u toku prvih pet godina sprovođenja Dekade, posebno u borbi protiv diskriminacije.

Na konferenciji će se posebno razraditi i dalji pravci realizacije akcionog planova za ostvarenje univerzalnog prava na kvalitetno obrazovanje romske dece.

Srbija će na konferenciji 24. i 25. juna ove godine predsedavanje Dekadom Roma predati Slovačkoj.

Pogledajte još