Amerikanci prisluškivali i EU, Šulc zatražio hitnu istragu

0

Sjedinjene Države prisluškivale su kancelarije Evropske unije i pristupale internim kompjuterskim mrežama, tvrdi nemački "Špigel" pozivajući se na tajni dokument.

Reč je o poslednjem u seriji otkrića o navodnom američkom špijunskom programu, a na ove optužbe hitno je – u subotu uveče – reagovao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, zatraživši hitnu istragu.

“Špigel” citira izveštaj Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) iz septembra 2010. godine, pod oznakom “strogo poverljivo”, do kojeg je došao Edvard Snouden, a u koji je nemački magazin imao uvid.

U dokumentu se opisuje kako je američka služba ozvučila prostorije EU u Vašingtonu, kao i u Ujedinjenim nacijama – i ne samo da su slušali žive i telefonske razgovore, već su imali pristup dokumentima i elektronskoj pošti.

Takođe, na listi prisluškivanih zgrada je i sedište Evropskog saveta u Briselu, navodi nemački list. U dokumentu se EU označava eksplicitno kao “meta”.

Kako navodi Rojters, portparol Kancelarije direktora NSA nije imao komentar na priču objavljenu u nemačkom magazinu.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc oštro je i hitno reagovao na ovu priču, navodeći u saopštenju da je “šokiran” i “ozbiljno zabrinut” zbog izveštaja da su američke vlasti špijunirale kancelarije EU.

Ako su ovi navodi tačni, to je izuzetno ozbiljno pitanje, koje će imati veoma ozbiljne posledice na odnose između SAD i EU“, naveo je Šulc u saopštenju.
 
U ime Evropskog parlamenta, zahtevam potpuno razjašnjenje i istragu novih informacija, koje bi SAD trebalo da dostave po ovom pitanju“, zaključio je Šulc.
 
Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn rekao je za “Špigel”:

Ako su ovi izveštaji tačni, to je odvratno! Sjedinjenim Državama bilo bi bolje da prate svoje tajne službe nego svoje saveznike. Moramo odmah da dobijemo garancije sa najvišeg nivoa da će ovo momentalno prestati.“

Snouden, bivši saradnik američke službe, uzdrmao je svet objavivši više dokumenata koji svedoče o špijunskim programima SAD.

Američki državljani Snouden (30) napustio je SAD u maju, nekoliko sedmica pre nego što su “Gardijan” i “Vašington post” objavili detalje o tajnom programu američke vlade za praćenje interneta i telefona.

Snouden se od prošlog vikenda nalazi na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, u tranzitnoj zoni, gde čeka odluku ekvadorskih vlasti o njegovom zahtevu za azil u toj zemlji. 

Izvor: Tanjug via Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.