Hrvatska danas slavi ulazak u Evropsku uniju

U Hrvatsku od petka stižu brojni strani državnici iz zemalja članica EU i zemalja regiona kojih se na proslavi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića očekuje oko 120, zajedno s brojnim domaćim političarima i ličnostima iz javnog života.

Izmene saobraćaja
Zbog dolaska zvaničnika, na snazi je posebna regulacija saobraćaja kojom će se otežati ili onemogućiti kretanje vozila na trasama kojima se voze delegacije, pre svega od aerodroma do hotela u centru grada i na prostoru Gornjeg grada gde je sedište vlade i gde će se okupljati zvaničnici.

Celu manifestaciju, od puteva prolaska delegacija do Jelačićevog trga i Gornjeg grada obezbeđuje oko 1.000 policajaca iz zagrebačke i drugih policijskih uprava.
Već ranije najavljeno je da će biti oko 700 izvođača, među njima i vrhunski domaći i svetski izvođači, a ukupni troškovi koji će biti saopšteni nakon manifestacije procenjeni su na oko 5,5 miliona kuna (oko 737.000 evra).

Domaćim vozačima preporučene su obilaznice, među kojima i Domovinski most na istoku grada koji je još gradilište i koji će biti osposobljen za prolaz do 2. jula. I vozila javnog prevoza danas i sutra voziće izmenjenim trasama ili će imati redukovan vozni red.

Sve tezge oko Jelačićevog trga još juče su izmeštene, a danas ne radi ni centralna zagrebačka pijaca Dolac.

Zbog mera bezbednosti tokom tri časa danas poslepodne biće zabranjen prolaz pešaka na trgu, na kojem su u toku poslednji radovi na postavljanju bine i ekrana, a nakon toga građani će na nekoliko ulaza imati pristup trgu.

Policija će na ulazima obavljati kontrolu građana,a već ranije je objavljena zabrana unošenja kišobrana i drugih potencijalno opasnih predmeta.

Slavlje u celoj zemlji

Pored Zagreba, prigodne proslava održaće se i u drugin gradovima, a zajedničko im je da će se u ponoć, kad Hrvatska formalno uđe u EU, izvoditi “Oda radosti”, himna EU, a stanovnici nekih od njih moći će uživati i u vatrometu.

Tokom dana s graničnih prelaza Repe i Pasjak prema Sloveniji biće skinute oznake carina, a na graničnom prelazu Bajakovo prema Srbiji noćas će se postaviti oznake EU.

Tokom sutrašnjeg dana ministri unutrašnjih poslova Hrvatske i Slovenije simbolički će predstaviti “one stop” sistem zajedničkih policijskih pregleda putnih dokumenata.

Od 1. jula građani Hrvatske moći će da prelaze granice unutar EU s ličnim kartama izdatim nakon 2003. i putovati u neke zemlje regiona, kao što je Srbija.

Proces pridruživanja trajao više od decenije

Do ulaska Hrvatske u EU od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju proteklo je 12 godina, devet godina je proteklo od dobijanja statusa kandidata, dok su pregovori o članstvu Hrvatske i EU trajali šest godina.

Hrvatska je SSP sa EU potpisala 29. oktobra 2001. godine, a on je stupio na snagu 1. februara 2005. godine.

Zahtev za članstvo podnela je 21. februara 2003. godine, a Evropski savet joj je taj status odobrio u junu 2004. godine.

Saradnja sa Hagom kočila pridruživanje
U decembru 2004. godine Evropski savet je doneo odluku da se pregovori o pristupanju otvore 17. marta 2005. godine, pod uslovom da Hrvatska u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom. Međutim, zbog nedovoljne saradnje s Tribunalom početak pregovora je odložen, iako je usvojen pregovarački okvir kako bi pregovori mogli da počnu odmah pošto Hrvatska ispuni taj uslov. Nakon pozitivne ocene tadašnje glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte pregovori o članstvu sa Hrvatskom su zvanično otvoreni tek oko sedam meseci kasnije, 3. oktobra 2005, a ubrzo nakon toga je uhapšen na Kanarskim ostrvima najznačajniji hrvatski haški optuženik Ante Gotovina. Faza skrininga ili analitičkog pregleda stanja je u slučaju Hrvatske trajala od 20. oktobra 2005. do 18. oktobra 2006, a u međuvremenu je otvoreno prvo poglavlje u junu 2006. godine. Pregovore je usporila blokada Slovenije zbog graničnog spora sa Hrvatskom, koja je trajala od decembra 2008. do septembra 2009. godine.

Spor oko štednje

Nerešeni spor između Hrvatske i Slovenije oko vraćanja štednje stedišama nekadašnje Ljubljanske banke u jednom trenutku je gotovo zaustavio proces ratifikacije ugovora o pristupanju Hrvatske EU. Dve zemlje su ipak postigle dogovor o tome a slovenački parlament je jednoglasno 2. aprila 2013. ratifikovao Ugovor o pristupanju Hrvatske.

Slovenija je tada blokirala otvaranje novih poglavlja u pregovorima, a blokada je otklonjena dogovorom Slovenije i Hrvatske da se granični spor reši međunarodnom arbitražom.

Hrvatska je 30. juna 2012. godine zvanično završila pristupne pregovore s EU a 9. decembra te godine potpisala je Ugovor o pristupanju EU, na osnovu koga 1. jula 2013. postaje 28. članica Unije.

Pored izjašnjavanja građana Hrvatske na referendumu, ugovor su morale da ratifikuju i sve članice EU, kao i hrvatski parlament. Na referendumu održanom 22. januara 2012. godine 66,27 odsto građana s pravom glasa je podržalo ulazak Hrvatske u EU.

Nikolić stiže u Zagreb u pola četiri

Nesto pre 12h u Zagreb je stigao ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić, dok je crnogorski predsednik Filip Vujanović stigao juče. Kako prenosi Index.hr, predsednik i premijer Srbije stižu državnim avionom oko 15.30. U to vreme se očekuje i premijer Crne Gore Milo Đukanović, piše Index.hr. Do 22.30 bi trebalo da stignu svi evrospki zvaničnici.

(Izvor: Blic ,B92)