"Kronen cajtung": Hrvatska je problematično dete koje se ukrcava na Titanik

Austrijski list prenosi da su građani zabrinuti zbog ekonomske krize, nerazvijene industrije i korupcije i da neki od njih strahuju da se 1. jula, umesto u pravcu evropske budućnosti, Hrvatska “ukrcava na Titanik”.
Prema pisanju bečkog dnevnika, Hrvatska je prva zemlja koja bez iluzija pristupa Uniji.


Najduža granica u EU

Ulaskom u EU, Hrvatska će imati najdužu spoljnu granicu EU, a otvaranje unutrašnjih granica kroz šengenski sporazum se očekuje za dve godine.

Istovremeno “Kronen cajtung” navodi da su austrijski investitori suočeni i sa velikim teškoćama u Hrvatskoj, iako je toj zemlji potrebna pod hitno moderna industrijalizacija, a kao uzrok navodi nacionalizam i strah od gubitka radnog mesta kroz privatizaciju.

Prema listu država je još uvek previše prisutna u privredi, sa čak 35 odsto, a ujedno je i “previše socijalizma” još uvek u glavama ljudi, kao i u Sloveniji.
Predstavnik Privredne komore Austrije u Zagrebu Roman Rauh navodi kao probleme, korupciju, rođačke veze, birokratiju…

Takođe, list ukazuje i na problem sa manjinama, prenoseći reči lidera Srba u Hrvatskoj Milorada Pupovca koji je kazao da se Srbi nadaju da će EU pomoći da dobiju svoja prava.

Napominjući da je od tereta rata ostala samo potraga za nestalima, list prenosi Pupovčeve reči da se 136.000 Srba vratilo u Hrvatsku, ali samo 70.000 je trajno ostalo, čime danas u Hrvatskoj živi samo jedna trećina od broja pre rata, što je nešto oko 4 odsto, a nekada je njihov udeo u stanovništvu iznosio 12 procenata.

Pupovac je dodao da još uvek postoji jasna diskriminacija u državnim institucijama.

(Izvor: Blic )

Slični članciMore from author

Ostavite komentar

Your email address will not be published.