Dodik: Mogli smo zajedno u EU

"Tamo smo mogli da budemo već godinama i decenijama, ali sudbina i istorija su neumitne, imamo to što imamo", rekao je Dodik za nemačku državnu ARD TV, preneli su bosanski mediji.

Govoreći o evropskom putu bivških jugoslovenskih republika, Dodik je ocenio da je "dobro što je Hrvatska članica EU, što su Crna Gora i Makedonija ranije već dobile datume za početak pregovora, a sada je I Srbija dobila neke uslovne datume".

Što se evrospke perspektive BiH tiče, Dodik kaže da to ne podrazumeva promenu njenog unutrašnjeg uređenja, ali je pitanje šta će biti sa Evropom.

On smatra da Evropa očigledno nije ono što je bila pre pet godina, te da ima mnogo dilema i izazova koji ljudima nisu jasni, ali da je uloga političara u BiH da otvaraju saradnju sa Evropom.

Što se tiče BiH, predsednik Srpske je naglasio da je ona recidiv u svakom smislu te reči da je nastala ili je održana na način na koji se bivša Jugoslavija raspala.

"To znači da narodi koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji nisu mogli u svet, a u BiH iste te narode koji nisu mogli da žive u velikoj Jugoslaviji naterali su da žive zajedno. To zajedništvo ni danas ne funkcioniše, bez obzira na lepe želje o tome kako je lepo da svi budemo zajedno i da imamo zajednički život",
istakao je Dodik.

On je dodao da nije nije sporno zajedništvo, ali je sporan način na koji se u tom zajedništvu upravlja resursima, te majorizacija i preglasavanje, a tendencije ka tome su veoma vidljive.

Unutar BiH, prema njegovim rečima nema konsenzusa o njenom psotojanju i "nikada nije zajednički dogovoreno da tri naroda – Bošnjaci, Srbi i Hrvati ostaju da žive u BiH".

"Oni su ovde naterani da žive zajedno, to nije bila njihova odluka i zato nije ni čudo što BiH danas ima ogromne problem", zaključio je.

Dodik smatra da se na prostoru BiH dešava "nezavršena istorija".

"Dešava se nasilje kojim smo mi Srbi uterani u BiH, a ne želimo da budemo u njoj, ili oni koji žele, žele da imaju sve i dominiraju drugima", dodao je.

Dodik je ranije rekao da je Evropa bila nepravedna prema Srbiji i Srbima, koje je dodatno ponizila kroz pitanje rešavanja statusa Kosova.

"U prilog tome govori i činjenica o gotovo identičnoj situaciji na Kosovu i u BiH, na koju Evropa gleda različito. Na Kosovu kažu Srbima da ćute i prihvate samostalnost Kosova, a ovde nama kažu da ćutimo i prihvatimo BiH"
, ocenio je Dodik, rekavši da u ovim slučajevima Evropa ima duple standarde.

Dodik je rekao Beograd treba da poštuje briselski dogovor i da ga sprovede, jer, kako smatra, "ako na nešto pristanete, to treba i da uradite", objavila je Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS).

"Nisam tumač politike sadašnjeg rukovodstva Srbije, ali njihova politika je veoma jasna - saradnja i put ka Evropi. Činjenica da je ta famozna priča za početak pregovora Srbije sa EU ponovo uslovljena ili data uslovno, meni govori o nepoverenju prema Srbiji", zaključio je Dodik.

"Očigledno da nije bilo dovoljno uverenja da se misli ozbiljno sa stanovišta onoga što je do sada uradjeno, a uradjene su zaista dramatične promene što se tiče političkog i mentalnog osećaja Srba prema Kosovu i to se nije poštovalo"
, istakao je predsednik Srpske.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.