Dolazak na Univerzijadu - s potvrdom lekara

BEOGRAD, 02. jun 2009. (FoNet) - Učesnici Univerzijade će prilikom dolaska u Srbiju morati da pokažu potvrdu o zdravlju od zdravstvenih vlasti svojih zemalja, saopštili su predstavnici organizatora Univerzijade i zdravstvenih vlasti Srbije na konferencija za novinare o medicinskoj zaštiti učesnika i organizatora ove sportske manifestacije.

Pomočnik ministra zdravlja, Svetlana Mijatović, objasnila je da će zbog opasnosti od nove vrsta gripa H1N1 članovi svih ekipa koje dolaze u Beogradu, početkom jula, morati da donesu potvrdu da su bili pod lekarskom kontrolom sedam dana pred put i da je ekipama preporučeno da sa sobom ponesu antivirusne lekove.

Ona je izjavila da na graničnim prelazima neće biti uvedene posebne mere zdravstvene kontrole kao što je merenje temperature putnika dodajući da Svetska zdravstena organizacije nije tako nešto preporučila.

Mijatović je rekla da će u slučaju pojave simptoma gripa, oboleli biti izolovani dok se ne urade laboratorijski nalazi koji će to potvrditi ili opovrgnuti i precizirala da je Institut Torlak u stanju da laboratorijska ispitivanja obavi u roku od šest sati.

Ona je objasnila i da se mere izolacije mogu sprovesti protiv svih koji su bili u dodiru sa obolelim u hotelu, univerzitetskom selu ili drugom mestu a ne samo u odgovarajućim medicinskim ustanovama.

Pukovnik Zoran Hajdukovič sa VMA, koja je zadužena za zdravstveno zaštitu tokom Univerzijade,izjavio  je da su pripreme pri kraju i objasnio da će u univerzitetskom selu biti poliklinika dok će na ostalim takmičarskim mestima biti ambulante.

Poliklinika u univerzitetskom selu je kopija službe hitne pomoći VMA, s laboratorijom i dežurnom hirurškom ekipom, rekao je Hajduković.

Pogledajte još