Pižon Petrović novi trener Crvene zvezde

BEOGRAD, 2. juna 2009. (Beta) - Upravni odbor potvrdio: Petrović Pižon novi trener Zvezde

Petrović je važio za glavnog kandidata za funkciju trenera tima od kada se za predsednika kandidovao Vladan Lukić, koji je na kraju i pobedio na klupskim izborima.

Vladimir Petrović Pižon rođen je 1. jula 1955. godine, a kao igrač je za Zvezdu debitovao sa svega 16 godina i u timu se zadržao do 1982.

"Crveno-beli" su predvođeni Petrovićem, koji je zbog sjajnih igara zaradio i titulu četvrte "Zvezdine zvezde", odnosno klupske legende, osvojili pet titula prvaka Jugoslavije i šest trofeja u nacionalnom Kupu.

Najveći evropski uspeh tim je napravio 1979. godine, kada je igrao finale Kupa UEFA, ali je izgubio od Borusije iz Menhegladbaha.

Petrović je potom igrao za Arsenal, Rojal iz Antverpena, Brest, Standard iz Liježa i Nansi.

Trenersku karijeru počeo je u omladinskom pogonu u Crvenoj zvezdi, a potom je u prvom timu bio pomoćnik Dragoslava Šekularca sa kojim je osvojio dve "duple krune" 1989. i 1990. godine.

Šef stručnog štaba Zvezde bio je u sezoni 1996/97 kada je osvojen Kup Jugoslavije.

Najveći trenerski uspeh ostvario je 2004. godine, kada je sa mladom reprezentacijom Srbije i Crne Gore igrao finale Evropskog prvenstva.

Kasnije je sa Dalijenom 2005. godine osvojio i "duplu krunu" u Kini. Poslednji angažman mu i jeste bila funkcija selektora Kine, ali je saradnja raskinuta pošto ekipa nije uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo 2010. godine.

Pogledajte još