Niko Rozberg najbrži u Silverstonu

Rozberg je tako zabeležio treću pobedu u karijeri, a trku je završio za jedan sat, 32 minuta, 59 sekundi i 456 stotniki.

Drugo mesto zauzeo je vozač Red Bula Mark Veber sa 0,7 sekundi zaostatka, dok je treći kroz cilj prošao Fernando Alonso iz Ferarija sa 5,9 sekundi zaostatka za pobednikom.

Vozač Mercedesa Luis Hamilton zauzeo je četvrto mesto, peti je bio Kimi Raikonen iz Lotusa, a šesti Felipe Masa iz Ferarija.

Bodove su još osvojili Adrijan Zutil iz Fors Indije, Danijel Rikardo iz ekipe Toro Roso, vozač Fors Indije Pol Di Resta i Niko Hilkenberg iz Zaubera.

Trku su obeležili incidenti sa gumama, u više navrata vozačima su eksplodirali pneumatici.

Hamilton je iskoristio pol poziciju i dobro počeo trku, bio je u vođstvu sve do osmog kruga, kada mu je pukla zadnja desna guma, zbog čega je morao da ode u boks. Nakon toga je aktuelni svetski šampion iz Red Bula Sebastijan Fetel preuzeo vođstvo.

U 11. krugu vozaču Ferarija Felipeu Masi takođe je pukla guma, zadnja leva, a isto se dogodilo i Žanu Eriku Vernju, četiri kruga kasnije, nakon čega je na stazu izašlo sigurnosno vozilo – “sejfti kar”.

Redari su za to vreme skupljali ostatke od “Pirelijevih” guma i čistili stazu. Hamilton se na stazu vratio u 19. krugu, na 14. mesto, trka je nastavljena u 22. krugu, a vozačima su iz boksova savetovali da paze gume i da izbegavaju ivičjnjake.

Fetelu su iz boksa putem radija poručili da ne znaju da li je problem u “Pirelijevim” gumama ili u ivičnjacima na stazi u Silverstonu.

Fetel je uvećavao prednost i sigurno vozio, sve do 42. kruga, kada je 10 krugova pre kraja odustao zbog problema s menjačem. On se zaustavio na startno-ciljnoj ravnini, zbog čega je na stazu ponovo izašlo sigurnosno vozilo, a vođstvo je zatim preuzeo Rozberg.

On je otišao u boks i zamenio gume, nakon čega se vratio na čelo iza sigurnosnog vozila. Kada je “sejfti kar” izašao sa staze, Nemac je do kraja trke sačuvao vođstvo i ostvario drugu pobedu u sezoni.

Veber je ostvario veliki uspeh, posle problema na startu, on je tri kruga pre kraja obišao Raikonena i sačuvao drugo mesto.

Alonso je u pretposlednjem krugu obišao Raikonena i zauzeo treće mesto, a isto je pošlo za rukom i Hamiltonu, koji je trku završio na četvrtom, posle problema sa gumama.

Rozberg se današnjom pobedom popeo na šesto mesto u generalnom plasmanu vozača i ima 82 boda. Prvi je i dalje Fetel sa 132, drugi je Alonso sa 111, treći je Raikonen koji je sakupio 98 bodova, Hamilton
ima 89, a peti Veber 87 bodova.

Naredna trka vozi se 7. jula za Veliku nagradu Nemačke.

Beta