Masovne demonstracije u Egiptu, dvoje poginulih

Jedna osoba je poginula u egipatskoj pokrajini Asiut kada su naoružani ljudi na motorciklistima otvorili vatru na demonstrante, saopštili su bezbednosni zvaničnici, čime se bilans žrtava današnjih protesta u Egiptu popeo na dva.

Ranije danas, jedna osoba je poginula, a oko 40 ranjeno u sukobima pristalica i protivnika egipatskog predsednika Mohameda Morsija u gradu Beni Suefu, južno od Kaira.

Stotine hiljade opozicionih pristalica izašlo je na ulice zahtevajući ostavku Morsija
, na prvu godišnjicu njegove inauguracije, preneo je Rojters.

Pokret Muslimanska braća, koji je na vlasti u Egiptu, saopštio je da se njegovo sedište u Kairu našlo na meti napada antivladinih demonstranata koji su pucali i bacali molotovljeve koktele i kamenice.

Napad se desio u jeku masovnih protesta širom Egipta na kojima demonstranti pozivaju predsednika Mohameda Morsija da podnese ostavku, preneo je Rojters.

Portparol Muslimanske braće Gehad el-Hadad izjavio je da je u telefonskom kontaktu sa ljudima u sedištu pokreta, koji su mu rekli da ojačana ograda nije probijena.

Nekoliko pokrajinskih kancelarija ovog pokreta napadnuto je u proteklih nekoliko dana.

Dvojica muškaraca, uključujući jednog Amerikanca su ubijeni, a na desetine ranjeno, kada su prostorije Muslimanske braće u Aleksandriji, drugom po veličini gradu u Egiptu, napadnuto u petak.

Prostorije pokreta su rasturene i zapaljene, podsetila je britanska agencija.

Hiljade protivnika egipatskog predsednika Morsija okuplo se danas na Trgu Tahrir u Kairu
, na prvu godišnjicu njegove turbulentne vladavine, odlučni u nameri da ga svrgnu s vlasti.

Tokom demonstracija širom Egipta je u proteklih nekoliko dana poginulo osmoro ljudi.

Morsi, lider Muslimanske braće, prvi je predsednik Egipta izabran na slobodnim izborima, a kritičari ga optužuju da je izdao revoluciju jer je moć koncentrisao u rukama islamista.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još