Pogledajte: Jedan od najstarijih alpskih glečera naučnici čuvaju pokrivajući ga ćebadima (VIDEO)

Naučnici u Švajcarskoj svakoga leta preduzimaju krajnje mere kako bi zaštitili jedan od najstarijih ledenjaka u Alpima. Naime, oni ovaj lednik čitavom površinom prekrivaju ćebadima da bi na taj način usporili proces otapanja leda.

Kilometri zaštitnih ćebadi pružaju se preko leda Ronskog glečera, izvorišta reke Rone u središtu švajcarskih Alpi, koji se dramatično smanjio poslednjih 150 godina, pokazala su istraživanja.

Ovaj inovativni metod zaštite omogućio je istraživačima da u ledniku izdube tunel dovoljno veliki da se kroz njega prođe i pruže zaintersovanima priliku da načine hronološki korak unazad u svet koji je hiljadama godina bio skriven.

Na osnovu prethodnih ispitivanja uzoraka leda zaključeno je da je glečer nastao u 17. veku, ali zahvaljujući novim tehnološkim naprecima ispostavilo se da je ledena struktura stara najmanje 11.500 hiljada godina. U njoj su pronađeni ostaci organskog materijala i artefakti ljudskih naseobina.

Naučnici se nadaju da će istu tehnologiju moći da upotrebe i na drugim svetskim glečerima i iskoriste te podatke da sklope globalnu sliku o holocenskoj epohi.

Izvor: blic

Pogledajte još