Šabić: Nove lične karte, nove kontroverze

Razlog je to što određenom broju ljudi ističu lične karte, a pri kraju su količine koje su ranije nabavljene, piše "Blic".

Pročitajte: Dogodine nove lične karte

"Naš predlog će biti da se malo promeni dizajn, da bude moderniji, da se poboljšaju pre svega fotografije. Moraće da budu sa čipom jer je sve više servisa za građane čije korišćenje upravo oni omogućavaju. Imaće i takozvani dual interfejs, što znači da će za njeno čitanje moći da se koriste i stari, kontaktni čitači, ali i bezkontaktni, pa će ličnim kartama moći da se pristupa i sa mobilnih telefona", objašnjava Slobodan Nedeljković, načelnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije u MUP Srbije.

Reagujući na ovu vest, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je na Tviteru naveo da će "akcija, kao i prošli put, izazvati mnogo kontroverzi", a kao primer naveo je beskontaktno čitanje.

Još jedna novina koju će imati nove lične karte je digitalni sertifikat, čime će se promeniti i njegov dosadašnji način izdavanja. Umesto dolaska u MUP, od sada će sertifikat moći internetom da se pokrenete od kuće.

"Zahvaljujući tome, preko interneta će moći da se obavljaju najrazličitije stvari i usluge, jer je on garancija da se radi o vama, a bez potpisa i pečata"
, objašnjava Nedeljković. On dodaje da država treba da razvija servise koji će omogućiti korišćenje lične karte u različite svrhe.

"Tako ćete u perspektivi, zahvaljujući čipu moći da plaćate račune ili koristite ličnu kartu kao karticu za prevoz ili zdravstvenu knjižicu", objašnjava Nedeljković i dodaje da bi čak i umesto vozačke dozvole mogla da se koristi lična karta, jer svi podaci koji su na njoj postoje i u MUP-ovom sistemu.

Izvor: BLIC, B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.