Neredi u Egiptu: Petoro mrtvih, opozicija poziva vojsku da deluje (VIDEO)

"Ovo su najmasovniji protesti od početka 2011. kada je u pobuni zbačen bivši dugogodišnji predsednik Hosni Mubabarak. Vojska procenjuje da je "više miliona" Morsijevih protivnika izašlo na ulice širom Egipta", rekao je jedan vojni izvor agenciji Frans pres.

"Ovo su najveće demonstracije u istoriji Egipta",
dodao je taj izvor koji nije želeo da mu se navede ime.

Jedna osoba ubijena je u Beni Suefu, a tri u provinciju Asiut, južno od Kaira, u sukobima između protivnika i pristalica Morsija u kojima je povređeno desetine ljudi ispred prostorija Muslimanskog bratstva, navela je bezbednosna služba.

U Kairu je napadnuto sedište Muslimanskog bratsva, Morsijeve partije, s molotovljevim koktelima. Jedan dvadesetšestogodišnji muškarac ubijen je metkom u glavu, a desetine drugih je povređeno u žestokim okršajima koji su trajali do kasno u noć, rekao je jedan lekarski izvor.

(old_image)

Na trgu Tahrir, simbolu pobune protiv Mubaraka, masa je mahala crvenim kartonima upućenih predsedniku Morsiju. Demonstranti su se takođe okupili ispred predsedničke palate, i na drugim mestima u glavnom gradu, ali tu nije bilo incidenata.

Demonstracije protiv Morsija održane su i u Aleksandriji, drugom po veličini gradu, na severu zemlje, Menufu i Mahali u delti Nila kao i u Port Saidu, Suecu, i u Morsijevom rodnom gradu Zagazigu, severoistočno od Kaira.

Predsednštvo je reagovalo izjavom da je dijalog jedini način da se postigne dogovor i da je otvoreno za pokretanje pravog i ozbiljnog nacionalnog dijaloga. Međutim, vodeća opoziciona koalicija u Egiptu pozvala je demonstrante da ostanu na ulicama dok "diktatorski" režim predsednika Morsija ne pdonese ostavku. Morsi se optužuje da vlada sam u ime islamista i da je dozvolio krah privrede.

Jedan od vodećih opozicionih vođa, levičar Hamdin Sabahi, pozvao je vojsku da "deluje" da bi se sprovela volje naroda, ako Morsi nije spreman da svojevoljno ode.

Vojska je nedavno saopštila da je spremna da interveniše ako se situacija pogorša, posle sukoba koji su se dogodili uoči jučerašnjih demonstracija kada je poginulo osam ljudi, među kojima i jedan Amerikanac. Strahujućih od većih nereda, vojska i policija razmešteni su širom zemlje da osiguraju vitalne instalacije.

(old_image)

Nedaleko od predsedničke palate islamističke pristalice od petka su okupljene u kvartu Nasr Siti, da brane "legitimitet" prvog slobodno izabranog egipatskog šefa države.

Prema proceni vojske, njih je sinoć bilo oko 25.000. Demonstracije su kulminacija polarizacije društva i nestabilnosti koja je počela kada je Morsi 30. juna prošle godine inaugurisan kao prvi slobodno izabran predsednik Egipta.

Otada je zemlja prolazila kroz više političkih kriza, dolazilo je do krvavih sukoba, a ekonomija je u sve gorem stanju - sa restrikcijama struje, goriva, rastom cena i sve izraženijim bezakonjem i rastom stope kriminala.

Morsi potiče iz pokreta Muslimansko bratstvo, a podršku mu daju i vrlo konzervativni islamski pokreti. Ovaj tabor tvrdi da se demokratski izabran predsednik ne može obarati na ulici, i da se sve to čini pod uticajem pristalica oborenog autokrate Hosnija Mubaraka.

Američki predsednik Barak Obama u subotu je pozvao Morsija i opozicijiu da počnu konstruktivan dijalog.Stejt department je objavio da deo diplomatskog osoblja SAD napušta zemlju, a Francuska i Velika Britanija izdale su uputstva za oprez svojim državljanima.

Izvor: kurir

Pogledajte još