Pogledajte: Jeziva inicijacija kroz koju prolaze dečaci iz Mandelinog plemena (VIDEO)

Ritual kroz koji prolaze hiljade mladića obuhvata, između ostalog, i ne baš najstručnije obrezivanje, pa stoga aktivisti za ljudska prava ovu kulturnu tradiciju smatraju opasnom i nastoje da joj stanu na kraj.

Bol koji je tom prilikom doživeo, Mendela je opisao kao “vatru koja kola venama”, a sva je prilika da se ni mladići koji kroz inicijaciju prolaze danas ne osećaju mnogo prijatnije.

Obrezivanje je međutim, samo deo mnogo složenijeg i trajnijeg rituala, kroz koji dečaci u neposrednoj blizini njegovog doma ovih dana prolaze, dok Mendela leži u bolnici u kritičnom stanju.

(old_image)

Mladi pripadnici plemena Džosa provode, naime, mesec dana u izolaciji i tokom tog perioda se posvećuju učenju i stavljaju na probu svoje veštine preživljavanja, između ostalog i izlagažući se dosta oštroj južnoafričkoj zimi u vrlo oskudnoj odeći.

Za to vreme, lica boje belom ili crvenom glinom, a ispijaju i biljne napitke koji utiču na stanje svesti.

Bez obrezivanja koje sprovodi tradicionalni plemenski hirurg, ceremonija, međutim, nije kompletna, a da aktivisti za ljudska prava galamu ne dižu uzalud, pokazuje i činjenica da su prošle godine zbog nestručnog obrezivanja za samo tri nedelje umrla 42 dečaka, dok je njih 300 završilo u bolnici, trojica sa tako teškim komplikacijama, da su genitalije morale da im budu uklonjene.

(old_image)

Sam Mendela, koji je kroz ritual inicijacije prošao u 16. godini, doživljaj obrezivanja je u svojoj autobiografiji opisao ovako:

"Ćutke je dohvatio kožicu, povukao je napred, i odsekao je jednim jedinim pokretom asegaija (koplja). Osećao sam se kao da mi vatra kola venama. Bol je bio tako jak, da sam bradom pritiskao grudi. Čini mi se da je prošlo mnogo sekundi dok se nisam setio pokliča, a onda sam se pribrao, i uzviknuo: “Ndijindoda!” (Ja sam muškarac!)

U nastojanju da spreči tragične incidente pri ovakvim ritualima, južnoafrička vlada je u novije vreme uvela obavezu da se mesta inicijacije zvanično registruju i da obrezivanju pristutvuje stručni medicinski radnik.

Izvor: blic

Pogledajte još