DSS za hitno razmatranje završnih računa budžeta

BEOGRAD, 2. juna 2009. (Beta) - Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) uputili su u utorak predsedniku Vlade Srbije zahtev da se Skupštini Srbije što hitnije na razmatranje dostave izveštaji o završnim računima državnog budžeta.

Zamenik šefa poslaničke grupe DSS Radojko Obradović kazao je novinarima u Domu Narodne skupštine da je izuzetno važno da parlament kontroliše kako se troše pare koje čine više od 50 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

DSS je podsetio da je Zakonom o budžetskom sistemu propisana obaveza Vlade da dva puta godišnje dostavlja Skupštini izveštaj budžetske inspekcije i revizije Ministarstva finansija o izvršenoj inspekciji i reviziji sa nalazima, merama i preporukama.

Ta stranka je ukazala da Skupština nije razmatrala izveštaje završnih računa za prethodnih šest godina i napomenula da je Vlada, time što nije slala izveštaje, kršila svoje zakonske obaveze, a da Skupština nije mogla da obavlja kontrolu rada izvršne vlasti, odnosno nadzor nad raspolaganjem javnih sredstava.

Pogledajte još