Država po naučniku izdvaja 25 evra godišnje

Naučna savetnica Instituta za hemiju Aleksandra Milutinović-Nikolić podsetila je na današnjoj komferenciji za novinare da je budžetom za 2013. godinu za nauku bilo planirano 15 milijardi, dok je rebalansom bužetata cifra smanjena na 13,2 milijarde dinara, što je 63 odsto u odnosu na planirani budžet iz prethodne godine.

"Budžet za nauku danas desetorstruko manji nego što je bio 2010. godine i ako se ovako nastavi, uskoro nećemo imati naučnike ni nauku u Srbiji", rekao je naučni saradnik Instituta za fiziku i član odbora Sindikata Milovan Šuvakov i dodao: "U ovakvim uslovima će i doktorski studendti, koji su najveći pokretači nauke, napustiti zemlju".

Viši naučni saradnik Instituta za fiziku i član odbora Sindikata, Dragan Markušev istakao je da većina naučnih instituta propada, jer nema novca za ne samo za kupovinu, već ni za održavanje osnovnih sredstava za rad.

"Dešava se da nam zbog neplaćenih troškova u toku eksperimenata nestane struja ili voda. Mi živimo od danas do sutra i nemamo nikakvu budućnost", rekao je Markušev.

(old_image)

Protestna šetnja "Spasimo nauku"

Predstavnici Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije pozvali su srpske naučnike da se okupe sutra u 10 časova na Trgu Nikole Pašića odakle će se uputiti do zgrade vlade, gde će svoje zahteve predati premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću. Zatim će produžiti do Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da bi zatražili susret sa ministrom Obradovićem.

Osnovni zahtevi sindikata su da se nivo materijalnih troškova po istraživaču u ovoj godini podigne na 50 odsto vrednosti iz 2010. godine, a da se,udžet za 2014. u celini vrati na nivo iz 2010. Godine. Takođe se zahteva da se ulaganja u nauku do 2015. povećaju na jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, što i podrazumeva Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije.

"Jedan od naših zahteva je ostavka ministra Obradovića i svih odgovornih, zbog nestručnosti, neodgovornosti, nerešavanja i ignorisanja problema u resoru nauke", rekla je Đurđica Jovović.

Zaposleni u naučnoistraživackoj delatnosti zahtevaju i da se usvoji kolektivni ugovor, kojim bi se regulisao njihov radno-pravni status, da se prestane sa kašnjenjem isplata zarada i materijalnih troškova i da se do kraja godine donese zakonkojim će se ustanoviti novi organizacioni model finansiranja nauke, po ugledu na rešenja u Evropi i svetu.

U slučaju ako protest ne bude dovoljan da se odgovori na zahteve, članovi sindikata najjavljuju da će pokušati da problem internacionalizuju i sa njim upoznaju evropsku i svetsku naučnu javnost, kao i da su spremni na štrajk.

Pogledajte još