Istraživanja pokazala: 72% građana Srbije podržava Hrvatsku u EU

Nešto više od 50 odsto srpskih građana smatra da će Hrvatska kao nova članica EU ubrzati pristupanje Srbije, rezultati su najnovijih istraživanja.

Na pitanje da li podržavaju ulazak Hrvatske u EU, 72,4 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno, dok je 27,6 njih dalo negativan odgovor.

Istraživanje je pokazalo da muškarci u većem broju nego žene podržavaju prijem Hrvatske u EU, a podrška toj zemlji kao novoj članici evropskog kluba primetno je veća sa porastom stepena stručne spreme ispitanika.

Među ispitanicima, 51,4 odsto njih smatra da će Hrvatska ubrzavati ulazak Srbije u EU, dok 48,6 veruje da će ova nova članica EU usporavati proces pridruživanja naše zemlje.

Interesantan je podatak da je veći broj muškaraca u odnosu na žene među onima koji smatraju da će Hrvatska usporiti ulazak Srbije u EU.

Ispitanici mlađi od 44 godine u najvećem broju smatraju da će Hrvatska ubrzati ulazak Srbije u EU, dok su stariji od tog uzrasta pretežno suprotnog mišljenja, pokazuje istraživanje agencije Ninamedia i TV Prva.

Upitani koja će zemlja bivše Jugoslavije prva posle Hrvatske ući u EU, 47,3 odsto ispitanika odgovorilo je da će to biti Crna Gora
, 36,7 odsto njih veruje da je sledeća na redu Srbija, 8,6 odsto misli da će to biti Makedonija, dok 7,5 odsto smatra da će Bosna i Hercegovina postati naredna članica EU.

Istraživanje je sprovedeno od 26. do 28. juna, na uzorku od 1.200 ispitanika.

Uz zvuke "Ode radosti" i vatromet, Hrvatska je, posle dugogodišnjih pregovora, u ponoć dočekala ulazak u Evropsku uniju kao 28. zemlja članica.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još