Malinarske bande: Srbijom haraju kradljivci "crvenog zlata"

U Bogojevićima kod Arilja dogodila se poslednja krađa. Minulog vikenda pokradeno je deset gazdinstava, pišu "Novosti".

"Njihova računica je jednostavna, za jednu gajbicu uzimaju više od 500 dinara, a malinu je lako prodati, bilo na pijacama, nakupcima ili hladnjačarima. Uvereni smo da je reč o organizovanoj bandi, jer da bi uspeli, mora ih biti više u pohodu. Dok jedna grupa bere pod svetlom baterijskih lampi, drugi stražare, treći brinu o transportu", kaže Desko Stojković.

Na meti kradljivaca su malinjaci udaljeni od kuća.

"Zvali smo policiju, ali je najsigurnije da sami noću dežuramo u malinjacima"
, kaže on.

Stojkovići su shvatili da ih neko potkrada kada su jedne večeri obrali zrele plodove iz polovine malinjaka, pa su iz svakog reda "izvukli" po 28 gajbica. Kada su zorom došli u malinjak da oberu drugu polovinu zasada - shvatili su da su obrali bostan. Na granama je ostalo manje od polovine jučerašnjeg roda.

"Preostalo nam je jedino da stražarimo u malinjaku, prošle noći dežurao je moj brat, danas ću ja. Ima i slučajeva da lopovi odnesu gajbice pune roda. Sačekaju da berači završe posao, pa tek onda krenu u pohod", žali se Desko.

Računica lopova je jasna. Svake noći dolazili su četiri puta, pa su kradljivci samo Stojkoviće oštetili za iznos od 70 do 100 evra. U deset gazdinstava u Bogojevićima „obrali“ su kradljivci skoro 3.000 evra...

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još