URS: Vlada može i bas nas

Posle dogovora dva ključna partnera u Vladi uslediće konsultacije sa ostalim strankama koalicije, od kojih se očekuje da predlože smene u svojim resorima.

Svi koalicioni partneri moći će da iznesu i predloge ko bi i od funkcionera drugih partija trebalo da bude zamenjen.

Naprednjaci će, kako Danas saznaje, insistirati na tome da promene ne budu samo "kozmetičke" i da se ne svedu na nekoliko ministara, već da se rekonstrukcija izvrši po dubini i obuhvati i državne sekretare, pomoćnike ministara, direktore javnih preduzeća, predsednike opština. Konkretne predloge o kadrovskim promenama naprednjaci će izneti posle sednice Glavnog odbora stranke.

"Glavni odbor SNS još nije zakazan, ali se očekuje u narednih nekoliko dana i glavna tema biće izveštaji o radu svih ministara, državnih sekretara, direktora javnih preduzeća. GO će doneti odluku ko je radio dobro, a ko loše, a onda ćemo krenuti u detaljne dogovore sa koalicionim partnerima oko principa za smene, jer su nam potrebni ljudi koji će istrčati na teren potpuno spremni da vode napornu trku", kaže za Danas Zoran Babić, zamenik šefa poslaničke grupe SNS, i dodaje da su naprednjaci spremni da zamene sve one koji nisu dobro radili, ali da isto očekuju od koalicionih partnera.

Na pitanje da li veruju da će socijalisti zameniti ministra prosvete Žarka Obradovića zbog afere sa maturskim ispitima, Babić kaže da "svako ko je svojim činjenjem i nečinjenjem doprineo da se napravi afera i da trpe deca Srbije treba da podnese ostavku".

Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS, na pitanje da li će socijalisti zameniti ministre Obradovića kaže da je potreban "izbalansiran, objektivan i principijelan pristup" ovoj temi.

"Rešenja se ne mogu donositi isključivo na osnovu medijske slike koja se stvara o određenim funkcionerima. Ukoliko se na ozbiljan način bude radila dubinska, sistemska rekonstrukcija Vlade, u njoj smo uvek spremni da učestvujemo"
, kaže Ružić i dodaje da bi bilo najprirodnije da se utvrde kriterijumi na osnovu kojih će se analizirati i ocenjivati rad svakog ministra.

I u Ujedinjenim regionima Srbije tvrde da Vlada ne može pasti zbog rekonstrukcije i eventualnog neučestvovanja URS u njoj. "Vlada može bez URS, jer postoji jasna većina od 126 poslanika i bez naših 16 poslanika", kaže Marko Selaković, portparol URS.

Upitan da li je URS spreman da se odrekne Dinkića kao ministra finansija, Selaković odgovara pitanjem - kako jedna stranka može da pristane na zameni svog lidera, ali ako bilo ko misli da može bolje da obavlja dužnost ministra finansija onda neka to i kaže

"Mi se nismo rodili u fotelji, nismo nezamenljivi, ali nismo se sami ni gurali u ovu vladu. Ko misli da može bolje neka to i kaže, a mi ćemo prihvatiti", navodi Selaković i dodaje da sa URS još niko nije razgovarao o rekonstrukciji.

(Izvor: Danas, B92 )

Pogledajte još