Direktor Vatikanske banke i njegov zamenik podneli ostavke

Rojters ističe da su čelnici banke podneli ostavke posle hapšenja računovođe u vatikanskoj finansijskoj službi, biskupa Nuncija Skarana, koji je imao bliske veze sa bankom. Vatikan je saopštio da su direktor i zamenik direktora banke, čiji je zvaničan naziv Institut za verske poslove (IOR), ponudili ostavke "u najboljem interesu tog instituta i Svete stolice".

AP navodi da je Kiprijani, zajedno sa tadašnjim predsednikom banke, od 2010. pod istragom u kojoj rimski tužioci istražuju navode o prekršajima italijanskih normi za borbu protiv "pranja novca", pošto je finansijska policija zaplenila sa vatikanskog računa u jednoj rimskoj banci 23 miliona evra. Protiv nikog nije podneta optužnica, a na kraju je naloženo deblokiranje novca.

Međutim, Vatikanska banka je ostala pod nadzorom tužioca, a papa Franja je usred novih briga da je korišćena kao of-šor "poreski raj".

Frans pres ranije danas preneo je pisanje italijanskih medija da je u petak uhapšeni zbog skandala oko Vatikanske banke računovođa u vatikanskoj finansijskoj službi, biskup Nuncio Skarano, negirao optužbe za pranje novca i korupciju.

U okviru istog slučaja zbog navodnog plana o unošenju 20 miliona evra u Italiju iz Švajcarske, uhapšeni su i agent italijanske službe bezbednosti i jedan broker, a kako je naveo dva dana pre hapšenja papa Franja saopštio je da je formirana komisija za istrage aktivnosti Vatikanske banke, na čijem je čelu kardinal Rafaele Farina.

Uhapšeni sveštenik negira optužbe za korupciju

(old_image)
Nuncio Skarano

Visoki vatikanski sveštenik, koji je uhapšen u okviru istrage o skandalu oko Vatikanske banke, negirao je danas optužbe za pranje novca i korupciju.

Biskup Nuncio Skarano (61) računovođa u vatikanskoj finansijskoj služb, uhapšen je u petak zbog navodnog plana da unese 20 miliona evra u Italiju iz Švajcarske.

"On negira optužbe i mi smo tražili da bude premešten u kućni pritvor gde može držati mise. Skarano nije drobro, vrlo je umoran i loše spava", rekli su njegovi advokati Frančesko Karoleo Grimaldi, Silverio Sika i Luka Paternostro, posle tročasovnog sastanka sa klijentom i sudijom Barbarom Kalari u Rimu.

Rimski tužilac Nelo Rosi tvrdi da je Skarano planirao da prošvercuje "prljavi" novac u Italiju privatnim avionom. Skarano je optužen za krađu, korupciju i druge optužbe u vezi tog plana, koji nije sproveden do kraja, rekao je ranije njegov advokat Silverio Sika.

Sika je rekao da je Skarano bio posrednik u operaciji - prijatelji su zatražili od Skarana da interveniše kod finansijskog posrednika Đovanija Karencija da im vrati 20 miliona evra koje su mu dali da investira.

Skarano je ubedio Karencija da vrati novac i italijanski agent tajne službe Mario Cito otišao je u Švajcarsku da bi vratio novac avionom italijanske vlade, rekao je advokat. Međutim, plan je propao jer je Karencio odustao od obećanja.
Italijanska policija uhapsila je i Karencija i Zita.

Skarano je još pre nekoliko sedmica suspendovan sa svojih dužnosti zbog istrage koja se vodila u njegovom rodnom gradu Salernu. U toj istrazi, Skarano je optužen da je skinuo sa računa Vatikanske banke ukupno 600.000 evra, uzimajući s vremena na vreme po 10.000 evra obično da bi davao prijateljima koji su njemu davali čekove.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još