Novi Sad: Danju policajci, noću reketaši

Među novosadskim policajcima ima onih koji su preko dana čuvari reda, a noću se bave reketiranjem koje nazivaju zaštitom.

"U gradu je nemoguće držati uspešan i posećen lokal, a da vam se pritom ne nametnu opskurni likovi koji bi da vas „čuvaju“. Čim vide da se posao razrađuje i da lokal donosi neki novac, stižu i oni. Kao po pravilu, među njima uvek se nađe i poneki policajac"
, priča bivši novosadski ugostitelj koji se upravo zbog ovakvih problema povukao iz posla.

"Posle tri meseca rada, pojavila su se trojica momaka i ponudili mi da obezbeđuju lokal. Zahvalio sam im se i rekao da nemam potrebu za obezbeđenjem, s obzirom na to da u mom lokalu zaista nije bilo nikakvih incidenata koji bi zahtevali bilo kakvu silu.

Ima i pozitivnih primera

Zabeleženi su i primeri kada ugostitelji traže policajce za obezbeđenje u lokalu. Za noć zarade od 2.000 do 5.000 dinara. Uskaču ako neko pravi probleme, ali i ujedno da pozovu kolege.

"Godinama plaćam tri policajca. Pristojni mladići, ne rade ništa mimo zakona, samo dopunjuju svoj kućni budžet"
, kaže jedan novosadski ugostitelj.

Nedelju dana kasnije isti mladići su mu „dokazali“ da su mu ipak neophodni.

"Došli su pred samo zatvaranje, polomili pola inventara, ošamarili me naočigled osoblja i 'objasnili' da mi je obezbeđenje neophodno. Kada sam im zapretio policijom, jedan od njih je izvadio službenu legitimaciju MUP i rekao: 'Nema potrebe da zoveš policiju, tu je' "
, priča sagovornik „Blica“.

Vremenom je saznao da je prošao zapravo torturu kroz koju prolazi većina manjih ugostitelja, koji su bili primorani da plaćaju reket. Jedan od najozloglašenijih ali i najmoćnijih među njima je, prema rečima ugostitelja, i dalje aktivni pripadnik policije.

"U gradu se zna ko je on, a ne sumnjam da se to zna i među njegovim kolegama. Taj čovek već godinama „zavodi red“ u noćnom životu, posebno u velikim noćnim klubovima u kojima se uz piće mogu dobiti i neke druge usluge"
, kaže sagovornik „Blica“.

Na pitanje šta se podrazumeva pod dodatnim uslugama, odgovorio je:

"Ukoliko gost želi da veče nastavi u ženskom društvu, ili da povuče koju crtu, on je čovek koji će se pobrinuti da gost to i dobije. Naravno, ove ekstra usluge se ekstra i naplaćuju."

O ovome se govori i među pripadnicima policije, koji su takođe upoznati s „honorarnim poslovima“ kolega.

"Poznajem dvojicu kojega koji su za par godina kao obični policajci postali vlasnici skupih automobila. Jedan od njih sada vozi BMW, a i dalje radi za platu od tridesetak hiljada dinara. Ponašaju se isto kao oni likovi koje smo do pre par godina zajedno hapsili"
, kaže ovaj novosadski policajac, napominjući da su to ipak u pitanju pojedinci, koji pre ili kasnije budu otpušteni iz policije.

Izvor: BLIC

Pogledajte još