Morska riba pomaže u sprečavanju raka dojke

Do ovog zaključka su došli stručnjaci koji su radili na novom kineskom istraživanju koje je objavljeno u "Britiš medikal žurnalu", u okviru koga je objavljen pregled istraživanja ove vrste.

Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i smanjuju upalne procese u njemu. Takođe su važne i za kardiovaskularni sistem i druge delove organizma.

Istraživanja su pokazala da čak i u bogatim zemljama kao što je Velika Britanija, devetoro od desetoro dece ne konzumira ovakvu ribu, kao ni dve trećine odraslih ljudi.

Inače, omega-3 masne kiseline ljudsko telo ne može samostalno da proizvede.

Istraživači su analizirali 26 istraživanja obavljena u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Aziji, u kojima je bilo 80.000 učesnika i preko 20.000 obolelih od raka dojke.

Najnovije istraživanje pokazuje da i unos od 0.1 više grama ili 0.1 odsto više energije na dan koje potiču iz omega-3 masnih kiselina, mogu da smanje rizik od raka dojke za pet odsto.

Da bi to postigle, žene treba da jedu masnu ribu poput tune, skuše, lososa, haringe ili sardine dva puta nedeljno u porcijama od 140 grama. Bela riba poput bakalara takođe je zdrava, ali sadrže manje omega-3 masnih kiselina.

Zbog ishrane bogate ribom, najmanji rizik od raka dojke imaju žene u Aziji.

Činjenica je da žene koje se hrane zdravije često su i mršavije, što takođe smanjuje opasnost od karcinoma.

Izvor: B92, SuperŽena

Pogledajte još