Preko G17+ zataškali pranje 5.000.000 evra

Prema dokumentaciji iz istrage, firma ESPI, pravni naslednik "Instituta G17+", krajem 2005. i početkom 2006. godine sarađivala je sa fantomskom kompanijom "Dragos sistem", preko čijeg računa su, za samo dva meseca, opravna čak 452 miliona dinara (od toga u kešu podignuto 425 miliona)!

List piše da je Firma ESPI, u samo jednom poslu, preko lažne fakture sa firmom "Dragos sistem" oprala je 1,93 miliona! Ugovor sa fantomskom firmom dinkićevci (tada još pod imenom "Institut" G17") su sklopili 14. novembra 2005. godine. Pritom, firma "Dragos sistem", prema podacima Porske uprave, osnovana je sedam dana kasnije - 21. novembra?!

Kako kaže izvor Informera iz policije, istragom je dokazano da je firma "Dragos sistem" bila formirana isključivao radi pranja novca.

"Čitav posao je simuliran, a faktura u iznosu od skoro dva miliona dinara bila je lažna. Pazite, po tom ugovoru "Institut G17" angažovao je anonimnu, zvanično još neosnovanu firmu "Dragos sistem" da za njihov račun istražuje bankarsko tržište. Pritom je "Institut G17" imao sve kadrove i potencijale da to istraživanje sam izvede, a "Dragos sistem" je bio registrovan u privatnom stanu u Rakovici i imao samo jednog zaposlenog, vlasnika Draga Đorđevića!"
, objašnjava izvor lista.

On navodi da je to samo mali deo ukupne pljačke, jer su preko računa te fantomske firme, od 21. novembra 2005. do 17. januara 2005. oprana 453 miliona!
Isparili i vlasnik firme i milioni!

Poreska uprava je 25. decembra 2006. podnela krivičnu prijavu protiv vlasnika "Dragos sistema" Draga Đorđevića. On se sumnjičio za utaju poreza od 80 miliona dinara, kao i za bespravno podizanje 425 miliona dinara u kešu. Međutim, njemu se sredinom januara 2006. gubi trag!

Prema dokumentaciji, Đorđevič policiji nije bio dostupan ni na adresi firme, niti na prijavljenom prebivalištu zbog čega je istraga privremeno zaustavljena. Novi nalog za finansijsku kontrolu ovih kriminalnih poslova izdat je 30. marta 2010, ali kontrola je započeta tek 11. novembra i na kraju, čitav je slučaj zastareo!

"Postoji osnovana sumnja da je neki moćnik, mi mislimo da su to Dinkić i njegova saradnici, namerno odugovlačio u vezi s tim, da bi na kraju firma ESPI bila izbrisana iz registra Agencije za privredne registre"
, kaže izvor Informera iz istrage.

Izvor: Informer, Press

Pogledajte još