U Srbiji zatvori i dalje pretrpani

Broj zatvorenika je nastavio da raste i nakon usvajanja Strategije za smanjenje preopterećenosti smeštajnih kapaciteta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji u periodu od 2010. do 2015. godine.

Žarko Marković iz Beogradskog centra za ljudska prava na konferenciji za novinare rekao je da je „tokom 2012, nakon usvajanja Zakona o amnestiji, broj počeo da opada, ali je amnestija samo jednokratna mera, pa se može pretpostaviti da će se trend rasta iz 2010. samo nastaviti".

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija rekli su da se radi na popravci objekata i izgradnji novih, kao što je zatvor u Padinskoj skeli, dok se alternativne, vanzatvorske sankcije za sada samo sprovode u sedam gradova.

"Alternativne sankcije sprovode se samo u sedam gradova, gde postoje kancelarije, ali se do 2015. godine očekuje da svaki grad Srbije ima svoju kancelariju", rekla je Dušanka Garić iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković istakao je da je stanje u zavodima loše i da nije usaglašeno sa standardima Evrope.

Izvor: beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.