NAUČNI RAD VODI U GLAD: Više od 2.000 naučnika protestuje ispred ministarstva

Oni su sa trga krenuli ka zgradi Vlade gde su prvo predali svoje zahteve premijeru Srbije Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku vlade Aleksandru Vučiću, nakon čega su nastavili do Ministarstva prosvete gde još uvek čekaju da ih primi ministar prosvete Žarko Obradović.

Okupljeni naučnici ispred Ministarstva drže transparente "Dositej, a ne Obradović", "Odlazi Žarko", "Naučni rad vodi u glad" i skandiraju "Pravda!".

"Priča da nauka u Srbiji cveta je laž i ovo je prava slika i prava poruka Evropi. Dobili smo pisma podrške od mnogih naučnih organizacija u Srbiji, a naša Fejsbuk stranica je juče toliko bila posećena da je u jednom momentu i postala nedostupna", rekla je predsednica Sindikata nauke Đurđica Jokanović, obraćajući se okupljenima

Pored Sindikata nauke, protestu su se priključili i univerzitetski profesori kao i brojni članovi i predstavnici naučnih organizacija.

"Ovde sam zato što bez sredstava koja su prvo odobrena, a onda oudzeta, nauka ne može da funkcioniše. U pitanju je nestručnost, nekompetentnost i neodgovornsot političara koji vode nauku i to više ne može da se izdrži", rekao je za portal "Nadlanu" Miodrag Stojković, predsednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Skupštine Srbije.

Na ulice je izašao ogroman broj mladih naučnika koji se žale da nemaju adekvatna sredstva za izvođenje naučnih radova, pa čak i završetak svojih doktorskih disertacija.

"Ne možemo ni da počnemo eksperimente koji su nam potrebni za doktorske disertacije, a na Institutu radimo sa preparatima kojima je još pre deset godina istekao rok", priča Maja Gundalo, koja radi u laboratoriji za radiobiologiju i molekularnu genetiku u Institutu za nuklerne nauke "Vinča".

Osnovni zahtevi sindikata su da se nivo materijalnih troškova po istraživaču u ovoj godini podigne na 50 odsto vrednosti iz 2010. godine, a da se,udžet za 2014. u celini vrati na nivo iz 2010. Godine. Takođe se zahteva da se ulaganja u nauku do 2015. povećaju na jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, što i podrazumeva Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije.


Pogledajte još