Fragmenti budućeg

Na "podu", na "postamentu", na "zidu"... keramika u budućnosti - ili lepše rečeno (i pravilnije) budućnost keramike.

U okviru 13. trijenala keramike kao deo pratećeg programa u Galeriji Doma omladine Beograd, od 2. do 14. juna 2009. godine, Biljana Vukotić, kao autor izložbe izabrala je tri mlade umetnice Larisu Ackov, Valentinu Savić i Evgeniju Portnoj-Kostić, koje su nam predstavile keramikama različitih likovnih poetika ali sa jasno izraženim afinitetima ka čistom konceptu uz minimalne keramičke elemente koji teže savremenim umetničkim tendencijama.

Larisa Ackov, koja je i dobitnica Velike nagrade 13. trijenala keramike, izlaže instalaciju, Valentina Savić skulpture i instalaciju, a Evgenija Portnoj Kostić izlaže skulpture.

Pristup mediju keramike ove tri mlade umetnice može predstavljati jasan model koji bi u budućnosti trebao uticati na našu umetničku scenu, ali bi se isto tako mogao odnositi i na zdrava razmišljanja u odnosu na mnoga aktuelna pitanja modernog društva i sveta.

Pa još i pravo mesto za ovu izložbu, sa svojom publikom tradicionalno okrenutom avangardnim stremljenjima mladih umetnika, čine ovaj projekat zaista značajnim za našu likovno- vizuelno-keramičku scenu. I sama postavka savršeno se uklopila u prostor – ambijent galerije, u pravoj meri i sa ukusom, ističući ono što je i najvažnije, samo delo.

Tako da smo zaista uživali, napunili baterije i prikupili inspiraciju za razmišljanja o savremenoj umetnosti, njenoj budućnosti i njenim nosiocima – mladim umetnicima.

Ostaje nam samo da kažemo jedno veliko bravo i hvala Biljani, Larisi, Valentini i Evgeniji i poželimo im još puno uspeha u životu i keramici. 

Bili smo na ovoj izložbi, kao što smo inače pratili rad ovih mladih umetnica, pa nam je nekako i drago da ih vidimo na jednom mestu, što je lepo i treba iskoristiti, zato sve naše preporuke idu u tom pravcu... pa posle možemo pričati o fragmentima budućnosti.

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još