Svečano: Ambasador SAD priredio prijem, skoro 3.000 zvanica

"Neka veze između SAD i Srbije i dalje rastu, proširuju se i jačaju", poručio je Kirbi zvanicama, kojih je bilo gotovo 3.000.

Prijemu je prisustvovao državni vrh Srbije - predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović, članovi vlade i parlamenta.

Na prijemu je bio i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Filip Riker.

Prisustvovali su i gradonačelnik Dragan Đilas, predstavnici poslovnih krugova, vojske, medija, kulture, verskih zajednica, političkih partija, diplomatski kor.

Kirbi je rekao da je 4. jul poseban dan za Amerikance, dan kada održavaju parade, vatromete i uživaju u izletima i roštilju.

"U tim trenucima razmišljamo o rečima iz Deklaracije o nezavisnosti u kojoj su naši osnivači objavili da su 'svi ljudi stvoreni jednaki, da im je Stvoritelj podario određena neotuđiva prava, poput prava na život, slobodu i potragu za ličnom srećom'"
, rekao je ambasador.

Te reči su, kako je istakao, suština američke demokratije i uverenja da je vlada tu da služi građanima.

Kirbi je podsetio da je pravi datum američkog Dana nezavisnosti 2. jul pošto se na taj datum 1776. godine Kongres sastao u Filadelfiji i proglasio prvu od 13 kolonija koje su postale slobodne i nezavisne države.

Amerikanci, međutim, slave 4. jul jer je to dan kada je potpisana Deklaracija nezavisnosti, koja je bila objava narodu o onome što je vlada učinila za njih.

"Slavimo dan kada je vlada zatražila od svog naroda podršku. Upravo zato je Deklaracija o nezavisnosti 4. jula važnija od odluke Kongresa koja se desila 2. jula", objasnio je Kirbi.

Kirbi je napominuo da on i njegova supruga Sara prvi put proslavljaju 4. jul u Srbiji u kojoj uživaju već deset meseci.

"Naučili smo mnogo o toploti i snazi karaktera naroda u Srbiji a i dosta smo putovali po čitavoj zemlji. Hvala vam što ste učinili da se ovde osećamo dobrodošlima", zaključio je Kirbi.

Pevačica Kristen Meknamara, finalistkinja šou-programa "Američki idol" , izvela je američku i srpsku himnu.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još