Haos u Egiptu: Šesnaest mrtvih i više od dvesta povređenih

U utorak je sedmoro ljudi ubijeno, a na desetine je ranjeno tokom sukoba protivnika i pristalica egipatskog predsednika Mohameda Morsija u oblasti Giza, podsetila je agencija AFP.

Sukobi su takođe izbili u Helvanu, u blizini Kaira i severnoj egipatskoj provinciji Beheira, naveli su bezbednosni zvaničnici.

Protivnici Morsija traže njegovu ostavku, ali je taj islamistički lider kasno sinoć poručio da neće podneti ostavku i da će životom braniti svoj "ustavni legitimitet".

U obraćanju građanima, koje je uživo prenosila državna televizija, Morsi je optužio ljude, lojalne njegovom prethodniku Hosniju Mubaraku, da stoje iza protesta za rušenje sadašnje vlasti.

Egipatska vrhovna komanda je danas saopštila da je armija spremna da pogine za odbranu egipatskog naroda od terorista i bezbožnika.

U saopštenju, objavljenom pod nazivom "Poslenji sati" na zvaničnoj Fejsbuk strani Vrhovnog saveta oružanih snaga (SCAF), na čijem je čelu general Abdel Fatah al-Sisi, navedeno je: "Kunemo se Bogu da ćemo žrtvovati čak i našu krv za Egipat i njegov narod kako bismo ih odbranili od terorista, radikala ili bezbožnika", preneo je Rojters.

Saopštenje, izdato tri sata nakon pojavljivanja Morsija na televiziji kada je odbacio ultimatum Sisija da podeli vlast sa svojim protivnicima ili će se u protivnom suočiti s vojnim udarom, jasno govori da naoružane snge neće odustati od svojih zahteva.

Izvor: b92

Pogledajte još