Pirsluškivanje: U "Asanžovoj ambasadi" pronašli bubicu

Šef ekvadorske diplomatije Rikardo Patino, koji je i obelodanio tu vest, naveo je i da će poreklo prislušnog uređaja biti otkriveno u toku današnjeg dana, kao i da će biti zatraženo i objašnjenje od zemlje za koju se ustanovi da je umešana u njegovo postavljanje.

On je naveo da je mikrofon za prisluškivanje pronađen tokom rutinske pretrage ambasade pred njegovu posetu Londonu 16. juna. Patino nije izneo više detalja, osim da je "bubica" otkrivena u kancelariji ambasadorke Ane Alban, prenosi agencija AFP.

Ekvadorski ministar je preneo novinarima da ne želi da iznosi insinuacije da li je mikrofon povezan sa slučajem bivšeg saradnika američkih obaveštajnih službi Edvardom Snoudenom, koji je zatražio politički azil u Ekvadoru.

SAD su optužile Snoudena za špijunažu zbog odavanja tajni vezanih za praćenje telefonskih razgovora i elektronske pošte u svetu koje sprovode američke agencije.

S druge strane, u ambasadi Ekvadora u Londonu nalazi se Džulijan Asanž (41) koji je zatražio takođe azil od te zemlje kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog optužbi sa seksualni napad i silovanje.

Asanž se našao na meti Vašingtona zbog objavljivanja poverljivih diplomatskih depeša SAD, zbog čega osnivač "Vikiliksa" sumnja da bi izručenje Švedskoj bila prečica za izručenje američkim vlastima.

Tokom prošlomesečne posete Londonu, Patino se sastao sa svojim britanskim kolegom Vilijamom Hejgom, ali u vezi sa slučajem "Asanž" nikakav dogovor nije postignut budući da Britanija ne želi da mu omogući da bezbedno napusti ambasadu i nastavi put za Ekvador.

Izvor: b92

Pogledajte još