Mesić: Jugoslavija je mogla u EU da Milošević nije hteo veliku Srbiju

Komentarišući izjavu lidera Republike Srpske Milorada Dodika da kada se "seća zemlje koja se zvala Jugoslavija" obavezno dolazi misao i pitanje "što nam je ovo sve trebalo kada smo mogli kao takva zajednička zemlja da uđemo u EU", Mesić je potvrdio da je SFRJ zaista mogla postati članica EU.

"Jasno da smo mogli. Budući da sa onim modelom federacije Jugoslavije niko nije bilo zadovoljan, trebalo je postići novi politički dogovor. To je značilo, ako ne može federacija, onda može konfederacija na rok od tri do pet godina, a nakon toga, ako vidimo da stvari funkcionišu, možemo mi da prolongiramo konfederalni ugovor. A ako ne, svako ide svojim putem. A cilj je Evropa. To se moglo. Međutim, Milošević nije hteo ni federaciju, ni konfederaciju. On je želeo na ruševinama Jugoslavije da stvori veliku Srbiju! Varao je svet da se bori za Jugoslaviju jer je na taj način dobijao međunarodnu podršku, a Srbe je varao time da će svi živeti u jednoj državi. To sve zajedno je za nas bilo tragično i sve se završilo katastrofom", naglasio je Mesić.

Dva dana posle ulaska Hrvatske u EU, Uniju koja je bila lajtmotiv njegove ukupne politike u procesu demokratizacije Hrvatske, Mesić je istakao da je njegova zemlja ispunila uslove i standarde i da je podloga za budućnost sada tu.

"Sada treba ostvarivati novu politiku, nove odnose. Treba se, dakle, sada angažovati na velikom zahtevnom tržištu. To je jedno. Drugo, mehanizmi moraju funkcionisati u skladu sa kriterijima koji su u EU. Jer, to je, ipak, prvi korak za evropsko ujedinjenje. Za nas to nije priča rešena, posao nije dovršen, dok god jugoistok Evrope ne bude u Evropi. Jer Evropa se mora udružiti, to je naša sudbina. Samo udružena Evropa može biti igrač, faktor u današnjom svetu", poručio je Mesić.

Na konstataciju da su analitičari primetili da je Mesić u hrvatskoj javnosti pomalo izolovan u vezi sa pričom o ulasku Hrvatske u EU, i da se mnogo više ističu zasluge bivšeg predsednika Franje Tuđmana, Mesić se složio, ali ne zna zašto je to tako.

"Ja sam obavio svoj deo koji je trebalo. Ali, znate, posle jednog uspeha puno njih se javlja za zasluge. Ali, ja polazim od toga da smo obavili što je trebalo. Mi smo tek 2000. godine započeli proces evropeizacije. Dovoljno vam je reći da je na sprovod Tuđmanu došao samo jedan šef države. Tada niko iz Europe nije došao, jedino predsednik Turske Sulejman Demirel, i to zbog toga što je, ipak, trebalo osigurati pomoć koja je išla Bosni i Hercegovini preko Hrvatske. Da, mi smo otvorili te procese. Otvarali smo se prema Evropi, regiji i vraćali smo se natrag u onaj proces gde smo nekada bili. Vraćali se na tržišta koja su nekada bila hrvatska tržišta preko Jugoslavije", odgovorio je Mesić.

Uprkos različitim ocenama, pa i onima da je proširenje Evropske unije na Balkan ''zaboravljeni projekt'', Mesić tvrdi da jugoistočni dio Evrope neće biti izolovan.

"Ja smatram da što se tiče ostalog dela Evrope, on mora biti uključen u udruženu Europu, a to znači čitav jugoistok Evrope. Svakako da Bosna ima probleme, jer Dejtonski sporazum je zaustavio rat, ali nije uspostavio mehanizme po kojima država može funkcionisati. Dok god se jedan deo države vlada kao da je država, dotle ne može funkcionisati BiH kao celina. Tu međunarodna zajednica nešto treba da učini. Za mene je to veći problem nego Kosovo".

Govoreći o regionu, Mesić je ocenio kako je "Kosovo sada tehničko pitanje".

"Srbija je, potpisujući ugovor sa Prištinom, to političko pitanje pretvorila u tehničko pitanje. Problem je, ja ponovo tvrdim, BiH jer tu međunarodna zajednica mora pomoći da se isključe iz politike svi oni elementi koji ne priznaju Bosnu i Hercegovinu",
naglasio je.

Upitan hoće li Srbija na talasu ustupaka za Kosovo biti uskoro primljena u EU, Mesić kaže:

"Srbija mora da ispuni uslove, ostvari standarde i uključi se u EU, jer je to nena sudbina. Najbitnije je da je u Srbiji došlo do kvalitativne promene, a to znači da su shvatili da se granice ne mogu menjati. Granice su zadane, arhitektura naših prostora je dovršena. Treba otvarati granice, treba surađivati sa susjedima, a ne planirati proširenje svojih granica",
zaključio je Stjepan Mesić.

Izvor: kurir

Pogledajte još