Italijani koriste čak 250 gestova ruku u svakodnevnoj komunikaciji

Među poznate gestove, od kojih većina potiče iz Napulja, spada i onaj kada se spojenim prstima napravi pokret od brade ka spolja, naglašeno uvlačenje ramena ili uzdignuti dlan, kao i mnogobrojni zvuci koji se pri tom ispuštaju, kao i podizanje obrva.

Kompleksno značenje Profesorka Pođi je identifikovala 250 individualnih gestova, koji mogu imati i vrlo kompleksna značenja, od pretnje, želje, očaja do stida ili ponosa. Jedino što deli gestove ruku od jezika znakova jeste taj što se gestikulacija koristi individualno, i ne postoje utvrđena pravila.

Neki pokreti mogu biti uvredljivi (oni koji znače “homoseksualac”, ili “rogonja”), a mnogi su i “obični”, kao što su oni koji govore “daj mi cigaretu”, “nazovi me”, “ovo je super ukusno”. Interesantno je da je gestikulacija na Apeninskom poluostrvu izašla iz svojih granica i da je prepoznatljiva svuda u svetu.

Među gestovima je možda najpoznatiji onaj koji redovno koristi bivši premijer Silvio Berluskoni, kada izražava nevericu na glupost koju je neko izgovorio. Dlanovi su okrenuti nagore (a mogu i nadole), vrhovi prstiju su spojeni, pokreću se gore-dole, a brzina pokreta zavisi od stepena ozlojeđenosti. Ovaj gest se često upotrebljava u Napulju i znači “ma šta ‘oćeš?”

Izvor: blic

Pogledajte još