Borba protiv HIV: Lek transplatacija koštane srži

Jedan pacijent je proveo skoro 4 mesece bez lekova i bez znakova da se virus vratio.

Tim bostonske Brigam bolnice, naglašava da je prerano pričati o transplatnaciji koštane srži kao leku za HIV, posebno zato što se virus može vratiti u bilo kom trenutku.

Otkrića su prezentovana na Internacionalnoj konferenciji posvećenoj AIDS-u u Malaziji. Veoma je teško izbaciti HIV zato što se „krije“ unutar ljudskog DNK, stvarajući tako nedodirljive „rezervoare“ u telu.

Antivirusni lekovi drže virus pod kontrolom a kada prestanu da se konzumiraju, virus se vrati.

Dvojica muškaraca, čiji se identiteti ne znaju, su živela sa ovim virusom više od 30 godina. Obojica su dobili limfom - oblik raka koji zahteva transplantaciju koštane srži.

Koštana srž je mesto gde se nove ćelije krvi stvaraju i mislilo se da je glavni rezervoar HIV-a. Posle transplantacije, HIV se nije mogao naći u krvi jednog pacijenta dve godine a kod drugog četiri.

Početkom ove godine, skinuti su sa anti-HIV lekova. Kod jednog je prošlo 15 nedelja a kod drugog sedam, otkako su prekinuli da uzimaju lekove i do sada nisu pronađeni tragovi virusa.

Dr Timoti Henrih rekao je za BBC-u da rezultati postoje ali i dodao: „Nismo dokazali da imamo lek, treba nam duže praćenje cele priče.“

„Jedino što sa sigurnošću možemo reći, jeste da se virus ne vraća godinu ili dve nakon što prestanete sa lekovima i da su šanse da se virus vrati veoma male“, kaže dr Henrih i dodaje: „Prerano je reći da smo pronašli lek za HIV.“

Henrih je istakao da se virus može kriti u tkivu mozga ili gastrointestinalnom traktu. „Ako se virus vrati, to će ukazati na činjenicu da su i ostala mesta važni rezervoari infekcije.“

Timoti Braun, poznatiji kao „berlinski pacijent“ je navodno prva osoba koja je izlečena od HIV-a.

Beba rođena u Misisipiju je takođe izlečena od HIV-a tako što su joj na rođenju dati lekovi koji se bore sa ovim virusom.

Dvojica muškaraca iz Amerike su primila koštanu srž od zdravih donora.

Dr Majkl Brejdi, medicinski direktor „Terrence Higgins Trust” rekao je da je prerano reći da li je HIV „isteran iz tela ova dva muškarca ili se može vratiti“.

„Ovaj slučaj samo ukazuje na to da berlinski pacijent Timoti Braun možda nije izuzetak“, dodaje Brejdi.

„Transplantacija koštane srži je kompleksna i skupa procedura koja sa sobom donosi i određene rizike. Za većinu zaraženih HIV-om mnogo je opasnije da se podvrgnu transplatnaciji nego da piju lekove na dnevnom nivou“, objašnjava dr Majkl Brejdil.

I dok terapija matičnim ćelijama nije dobra opcija za nosioce HIV-a, zbog kompleksnosti i velikih troškova, novi pristup lečenju možda će na posletku dovesti do istrebljenja ovog virusa.

Izvor: B92, BBC

Pogledajte još