Radivoju Koraću u čast

Na dan pogibije čuvenog košarkaša, Radivoja Koraća, koji je 1969. stradao u saobraćajnoj nesreći, u košarkaškom savezu Srbije upriličen je prijem na kome su govorili njegovi nekadašnji prijatelji. Iako je za košarku učinio mnogo, glavna stvar koju je o popularnom Žući svako prvo istakao, bila je da je pre svega bio veliki čovek i prijatelj, a onda i košarkaško čudo. Često su ga nazivali „pesnik pod obručem“.

Od vremena kada je harao evropom, pa do danas je proteklo punih 40 godina, a njegov tadašnji selektor u reprezentaciji Ranko Žeravica, rekao je kako je Korać i dalje u nekim stvarima neprevaziđen:

- O njemu su svi pisali i pričali. Čak je snimljen i film. Da bi se otkrila njegova tajna igra, košarkaški stručnjaci su ga snimali na utakmicama i treninzima i kasnije analizirali svaki potez. Nije bilo moguće zaustaviti ga, a sećam se da je Robert Bisnel, tadašnji predsednik Košarkaškog saveza Francuske i prvi čovek košarke u Evropi, gledajući njegove nastupe, odnosno snimke, kasnije sudijama sugerisao da Korać pravi previše prekršaja i da treba da ga kazne zbog toga. Verovatno nije znao kako drugačije da ga zadrži. Mi smo se tome smejali, a Žućko je kao odgovor na to postizao još više poena - prisetio se Žeravica.

O velikim uspesima Radivoja Koraća sa ponosom je govorio i Bora Stanković:

- Ne samo da je bio dobar čovek, već je bio i retko veran igrač. Mnogi su pokušavali da ga nagovore da promeni klub u Jugoslaviji, ali on je sve vreme nastupao za OKK Beograd. Takvu osobinu nema skoro nijedan košarkaš.

Stanković je dodao da je pomalo apsurdno govoriti o njegovim sportskim uspesima, koji su ušli u anale, pa je akcenat stavio na ličnost košarkaške legende:

- Svi sve znaju o Žućku kao košarkašu. Bio je poseban u svemu. Pogledajte samo kako se oblačio u to vreme. Bio je skroman, uvek u puloveru i košulji, a vrednosti koje je cenio bile su muzika i pozorište. Naravno, o tome koliko je voleo sport ne treba pričati. Rado se sećamo kako se hvalio da je u vojsci pobedio u skoku u vis. I danas pamtim da je preskočio 185 cm, onim starim stilom. Svi su ga voleli, a on je uvek bio inicijator okupljanja u Knezu.

Nakon završetka skupa u košarkaškom savezu, prijatelji Radivoja Koraća su se uputili ka Aleji velikana, kako bi položili vence na grob slavnom igraču. Skupu su prisustvovali brojni gosti iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a poštu su mu odali i mladi igrači kluba koji nosi ime Radivoje Korać.

Katarina Stojković

Pogledajte još