Čak 80 odsto srednjoškolaca podržava diskriminaciju LGBT osoba

To istraživanje, koje je predsatvljeno danas, pokazalo je da bi oko 80 odsto srednjoškolaca podržalo diskriminaciju nad osobama drugačije seksualne orijentacije.

Istraživanje je pokazalo i da bi 38 odsto mladića, uzrasta od 14 do 19 godina, opravdalo nasilje nad pripadnicima LGBT populacije, dok samo 16 odsto srednjoškolaca smatra da oni treba da imaju ista prava kao i svi ostali.

Zamenica ombudsmana Tamara Lukšić-Orlandić i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić zbog toga su uputile oštre kritike na račun Ministarstva prosvete.

"Izgleda mi da ministarsvo uopšte ne prati ovakva istraživanja, i da ne zna šta đaci misle"
, kazala je Lukšić-Orlandić.

Ona je istakala da je netolerancija među srednjoškolcima sada još alarmantija nego što je bila pre tri godine, a Ministarstvo prosvete na to ne reaguje.

Ona i Petrušić slažu se u tome da netoleranciji među djacima doprinosi i neprilagodjen nastavni program i sadržaj udžbenika, koji podržava stereotipe. Naveden je primer Hrvatske koja je u nastavne sadržaje za sve đačke uzraste uvrstila i sadržaje koji podstiču toleranciju različitosti i razumevanje prema LGB populaciji.

"Još pre dve godine upućena je preporuka Ministarstvu da izmeni te sadržaje i do sada se to nije dogodilo", kazala je poverenica Petrušić i dodala da ministarsvo nije usvojilo ni pravilnike koji bi definisali šta je to diskriminatorno ponašanje u školama i kako treba postupiti u tom slučaju.

Kancelariji ombudsmana prošle godine prijavljene su dve žalbe zbog povreda prava LGBT osoba. Prvi prijavljen slučaj je iz jedne ugostiteljske škole, gde se djak požalio na uvrede i maltretiranje pojedinih vršnjaka.

Zamenica ombudsmana, navela je primer đaka koji je dajući iskaz o celom slučaju objasnio da su on i njegovi drugovi u hodniku videli "pedera" i zapitali se "šta će peder u školi, kada ovo nije škola za njih?".

Lukšić-Orlandić ističe i nedakvatnu reakciju same škole, pošto je prosvetni radnik koji je čuo sve uvrede upućene jednom učeniku rekao samo: "Stišajte se, deco".

Kancelariji ombudsmana obratio se i jedan policajac koji je iz manjeg mesta želeo da bude prebačen u Beograd, kako bi lakše mogao da javno otkrije i živi sa svojom seksualnom orijentacijom. Njegov zahtev je uvažen.

Istraživanje i godišnji izveštaj o položaju LGBT populacije pokazalo je i da 48 odsto ispitanika ne bi volelo da mu LGBT osoba bude blizak prijatelj, 40 odsto šefica na poslu, a 35 odsto želi LGBT osobu u svom komšiluku.

Kao problem sa kojim se suočava LGBT populacija ističe se i diskriminacija na radnom mestu. Organizacija Labris pohvalila je prvu presudu koja je po tom osnovu doneta, a odnosi se na diskriminaciju koja se dogodila u jednoj vršačkoj firmi.

Predstavnica Labrisa Jovanka Todorović pohvalila je i izmene krivičnog zakonita u kojem sada postoji zločin iz mržnje, a uvršćena je i netrpeljivost prema različitoj seksualnoj orijentaciji.

Iz Labrsa očekuju da ove godine budu obezbeđeni uslovi za održavanje Parade ponosa, a u tome imaju podršku institucija poput ombudsmana, poverenice za zaštitu ravnopravnosti i Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Izvor: Beta

Pogledajte još