Krokodil na BELEF-u: Književnost na Beogradskom letnjem festivalu

Poznati pisci David Albahari, Jelena Lengold, Predrag Lucić, kao i gost iznenađenja, predstaviće sopstvene ljubavne priče i u razgovoru s Krokodilovim voditeljima Krunom Lokotarom i Ivanom Bevcom uz prisustvo publike razgovaraće o problemima na koje nailaze i načinima pisanja o ljubavi u savremeno doba.

Svu književnu publiku koja želi da dođe do odgovora na pitanje ko su današnji Orfej i Euridika, Tristan i Izolda, Romeo i Julija, Vronski i Ana Karenjina, Majstor i Margarita, Getsbi i Dejzi i ima li ih uopšte, i zašto toliko akutno nedostaju upravo u južnoslovenskim književnostima, u dve književne večeri pokušaće pisci da odgovore na BELEF sceni u okviru V beogradske gimnazije. Pisci će razgovarati i na temu da li je pisati o ljubavi sramota i da li pisati o ljubavi znači izneveravati književnost. Takođe, tražiće se odgovor na to da li je uopšte moguće pisati o ljubavi a ne biti žrtvom mnogobrojnih (književnih) predubeđenja.

Uz dobru meru između humora i nepotcenjivanja, na ova i druga pitanja pokušaće da odgovore David Albahari, Vladimir Arsenijević, Jelena Lengold, Predrag Lucić, Rumena Buražovska.
Za tri godine svog postojanja udruženje KROKODIL organizovalo je sedam književnih festivala i nekoliko prezentacija u Beogradu, Srbiji i zemljama regiona, a ovo je prvi nastup tog festivala u okviru BELEF-a Na KROKODILU je do sad nastupalo preko pedeset pisaca iz zemlje, regiona i Evrope, među kojima su i: Filip David, Svetislav Basara, Ante Tomić, Vedrana Rudan, Boris Dežulović, Biljana Srbljanović, David Albahari, Ivan Čolović, Olja Savičević Ivančević, Dragan Velikić, Slobodan Tišma, Goran Vojnovič, Peter Adolphsen, Klemens Mayer itd.

Modernim i dinamičnim načinom predstavljanja (čitanje uz korišćenje savremenih video i audio medija, muzičko-scenski performansi) kao i svojim širokim izborom koji uključuje poeziju, prozu i dramski tekst, KROKODIL je za posednje tri godine postojanja doprineo da se Beograd uvrsti u one kulturne prestonice koje prepoznaju i vrednuju reprezentativne kulturne događaje koji obogaćuju kulturnu ponudu grada, zemlje i regiona.
Dodatna informacija: Program Best of Kratki metar, u okviru Kratkog metra na BELEF-u, koji je odložen zbog kiše, repriziraće se 6.jula od 21h, nakon Krokodila na BELEF-u, takođe u dvorištu Pete gimnazije.

Program:

petak, 5. jul, 20h

Četiri regionalna autora različitih generacija i poetika, suočiće se sa elementarnim pitanjem i diskutovati na temu: Može li se danas pisati o ljubavi i kako?

David Albahari, Jelena Lengold, Predrag Lucić, kao i gost iznenađenja, predstaviće sopstvene ljubavne priče i u razgovoru s Krokodilovim voditeljima Krunom Lokotarom i Ivanom Bevcom pokušati da odgovore na ovo kompleksno pitanje.

subota, 6. jul, 17h

Okrugli sto sa nazivom „O čemu govorimo kada govorimo o ljubavi“ u okviru kog će gosti zajedno s nekoliko drugih učesnika dati svoje teorijsko i opsežnije viđenje ove (književne ali ne samo književne) problematike.
Posle okruglog stola nastupiće džez sekcija AKUD “Lola“, nalkon čega će biti prikazan program prvog dana festivala Kratki metar na BELEF-u, pod nazivom Best of Kratki metar.

• Tajne / Secrets - Italija, 2012
• Nuklearni otpad / Nuclear Waste - Ukrajina, 2012
• Sutra ćemo ponovo da živimo / Tomorrow We Will Live Again - Nemačka, 2012
• Oh, Vili... / Oh, Willy... - Belgijа, 2012
• Rebitlend / Rabbitland - Srbija, 2012
• Običan dan / Regular Day - Srbija, 2013
• Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka / When I Was a Boy, I Was a Girl - Srbija, 2013
• Priča o stanovnicima zida / The Tale of the Wall Habitants - Srbija, 2012
• Prolećna sunca / Springtime Suns - Srbija, 2013

Pogledajte još