Vojska opkolila državnu televiziju u Kairu

Vojska će izdati saopštenje danas posle isteka ultimatuma koji je dala islamističkom predsedniku Muhamedu Morsiju da ispuni zahteve demonstranata koji traže njegovu ostavku, tvrdi izvor blizak vojsci.

Moćne oružane snage u ponedeljak su Morsiju dale rok od 48 sati koji ističe danas u 16.30 sati po lokalnom vremenu. U međuvremenu, egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je da će odlučno odgovoriti na svako nasilje, prenosi AFP.

Policija je poručila da će zaštiti građane i preduzeti mere da spreči dalje krvoproliće u sukobima Morsijevih pristalica i protivnika u kojma je od 26. juna poginulo 47 ljudi.

Političko krilo vladajuće Muslimanske braće odbilo je poziv da razgovara s komandantom oružanih snaga.

"Mi ne idemo na sastanke po pozivu ni sa kim. Mi imamo predsednika i to je to", izjavio je za Rojters jedan od lidera stranke Sloboda i pravda Valid al-Hadad.

Morsijev portparol je preneo da predsednik smatra da je bolje umreti "stojeći kao drvo", braneći legitimitet svoje funkcije dobijen na izborima, nego ući u istoriju kao neko ko je raspršio nade Egipćana u demokratiju.

Tvrdeći da Morsi ne želi po svaku cenu da ostane na funkciji zbog sebe, portparol Ajman Ali je za Rojters rekao da je predsednik noćas u obraćanju naciji poručio da se neće odazvati pozivima da podnese ostavku da bi "odbranio demokratski sistem".

"Za predsednika je bolje da umre stojeći kao drvo, nego da vrati Egipat u dane diktature iz koje su nas spasili Bog i volja naroda. Bolje to, nego da ga osude istorija i buduće genracije zbog toga što je uništio nade Egipćana u uspostavljanje demokratskog života", kazao je Ali.

(Izvor: Kurir )

Pogledajte još