Šansa za mlade dizajnere: Projekat "BDW 100% Future Serbia"

U okviru projekta Beogradske nedelje dizajna domaći dizajneri su predstavili svoje radove u okviru 1m2 u preko sto izloga od Slavije do Kalemegdana, u studiju Kare, kao i u tržnom centru Ušće tokom prve nedelje juna. Izloženi radovi su naišli na simpatije javnosti i izazvali veliko interesovanje domaćih i stranih medija, ali i interesovanje domaćih kompanija koje još ne jenjava.
Danas nije teško biti informisan po pitanju trendova, ali je teško izazov ići u korak sa svetom kada u praksi za to objektivno ne postoje uslovi. Imajući to u vidu, čini se da je srpska dizajn scena veoma vitalna i da se dizajneri snalaze mnogo bolje nego što bi se to moglo očekivati. Inspiraciju pronalaze na najrazličitijim mestima, a urođena snalažljivost doprinosi da uvek izvuku i predstave najbolje. Zato je bilo posebno važno nagraditi najboljeg učesnika konkursa Future Serbia. A glavna ovogodišnja nagrada nije bila zanemarljiva – obuhvatila je stipendiju za letnji kurs Domus Akademije u Milanu u vrednosti od 1750 eur. O izboru kandidata i dodeli nagrada je odlučivao stručni žiri Domus Akademije u saradnji sa Beogradskom nedeljom dizajna i Nemestic studiom.

- Učešće na “BDW 100% Future Serbia” vidim kao izuzetnu važnu, jedinstvenu priliku da pokažem svoje ideje i način rada kroz svoj pristup dizajnu. Ovo prestižno priznanje je za mene velika čast i podsticaj da istrajem u ostvarenju svog umetničkog sna. Malo je mladih stvaralaca kojima se pruža prilika da obogaćuju svoje znanje u takvoj uglednoj instituciji kao što je Domus Akademija. Nadam se da ću pruženu priliku iskoristiti na najbolji mogući način, te uspeti da proširim svoje stvaralačke horizonte i da dosegnem neke nove vrednosti, izjavio je Marko Vučković, pobednik konkursa.

Misija Beogradske nedelje dizajna je da podrži stvaranje nove, slobodne kreativne zajednice u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope, a projektom “BDW 100% Future Serbia” pruža šansu mladima da tokom nedelju dana besplatno prikažu svetu šta to Srbija ima da ponudi. Od skoro hiljadu prijavljenih kandidata na konkursu izabrano je njih 150 koji su dobili priliku da predstave svoje radove u gradskim izlozima. Na konkursu su učestvovali i afirmisani dizajneri poput Dragane Ognjenović, studija Antipod, Jelene Stefanović, a preko stotinu kreativaca konkuriše već tri godine zaredom. Svečano otvaranje projekta i dodela nagrada najboljim učesnicima je upriličeno u studiju Kare na Dorćolu 3. juna.

Godina 2011. je označila debi novog projekta Beogradske nedelje dizajna, kao jedinstvene izložbe koju Beograđani nikada na ovaj način nisu doživeli. Projekat “BDW 100% Future Serbia” je jedinstven projekat ove vrste u Srbiji čiji je cilj promocija kako najtalentovanijih mladih kreativaca koji prvi put prikaziju svoje radove, kao i etabliranih autora koji žele da izlažu po jedinstvenim propozicijama projekta. Organizuje se treću godinu zaredom, a osnovna ideja je da se izložbe izmeste na ulice kojima ima pristup šira publika, a ne samo oni koji redovno posećuju galerije i izložbe. BDW ovim projektom pruža podršku domaćem dizajnu, a specifičnim pozicioniranjem u beogradskim izlozima daje podršku nacionalnoj i gradskoj trgovini i horeci u vremenu krize, fokusirajući pažnju medija, institucija i javnosti nedelju dana na sve vidove kreativnih industrija. Zahvaljujući projektu, o mladim srpskim dizajnerima koji su učestvovali na konkursu pisalo se u vodećim svetskim, kao i svim lokanim i regionalnim medijima, a mnogi od njih su se prvi put predstavili javnosti. Radovi svih dosadašnjih učesnika sakupljeni su u bazi koja odslikava odlike novog srpskog dizajna i dostupni su na sajtu http://www.dizajnpark.com/100-future-serbia/

- Mnogi autori koji su učestvovali 2011. i 2012. godine su se opet prijavili na konkurs. Svaka vam čast, to je stvarno entuzijazam. Veoma nam je bitno da budete prisutni na mestima gde se stvarno dešava tržište. Vi niste umetnici, niste slikari, ni sportisti, vi ste ljudi koji pokreću privredu, rekao je na otvaranju projekta osnivač Beogradske nedelje dizajna Jovan Jelovac.

Proslava povodom postavljanja izložbi po celom gradu je završena specijalitetom za preko sto okupljenih. Naime, BDW tim je udružio svoju kreativnost za šporetom u sigurno najboljem gradskom kulturnom centru, KC Grad. Uz ukusne obroke u Savamali u okviru "Delikatesnog ponedeljka", učesnici konkursa i mladi kreativci su do kasno u noć razmenjivali ideje i planirali buduće projekte.

Pogledajte još