Suđenje Mladiću: Zlato i novac za streljanje muslimana

Dražen Erdemović je pred Tribunalom priznao da je, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, 16. jula 1995. učestvovao u streljanju stotina srebreničkih Muslimana na farmi Branjevo kod Zvornika.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (70) optužen je za genocid nad 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995, zauzela grad pod zaštitom UN.

Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja, Erdemović je, na pitanje Mladićevog branioca Miodraga Stojanovića, izjavio da je čuo glasinu da je komant njegovog odreda Milorad Pelemiš tražio da mu se zločin na Branjevu plati "zlatom i novcem".

"U Bijeljini sam čuo od pojedinih osoba i zamenika komandanta Odreda da je Pelemišu obećano zlato i novac za to što smo uradili na Branjevu. Da li je i dobio, to ne znam, ali pričalo se po Bijeljini...Znam da se sa ljubavnicom provodio po Beogradu", rekao je Erdemović.

Na pitanje Mladićevog advokata da li je on bio plaćen za to masovno ubistvo, svedok je odgovorio: "Ne". Iako je u priznanju krivice i jučerašnjem glavnom iskazu procenio da je na Branjevu učestvovao u ubijanju "1.000-1.200" Muslimana, kako piše i u optužnici, Erdemović je izjavio da ne može tačno da kaže koliki je tačan broj žrtava bio.

Pošto mu je branilac Stojanović predočio izjavu pripadnika Odreda Franca Kosa, koji je takodje ubijao na Branjevu, da je streljano oko 650 Muslimana, Erdemović je kazao: "Ne mogu da odgovorim... Možda je on u pravu, možda sam ja u pravu... Ne znam i ne želim da znam. Nije da zbog tih osoba ne želim da znam, ne želim da znam zbog moje savesti".

Erdemović je precizirao da su, pored njega i Kosa, koji je bio potporučnik, u ubijanju zarobljenika, učestvovali i Brano Gojković, koji je komandovao grupom, Aleksandar Cvetković, Zoran Goronja, Marko Boškić i Vlastimir Golijan, precizirao je Erdemović.

Mladićev advokat Stojanović pitao je kako je moguće da Gojković, koji je bio običan vojnik, komanduje potporučniku Kosu. Svedok je odgovorio da je Gojković kazao da prenosi Pelemišova naredjenja, što je Kos prihvatio.

Citirajući Kosovu izjavu, branilac Stojanović je sugerisao da se Erdemović za zadatak prijavio dobrovoljno, ali je svedok to negirao.

Erdemović je ostao pri iskazu da je pripadnike Odreda na mesto streljanja iz Zvornika odveo "krupan i sed" potpukovnik VRS, čije ime nije znao.

"Potpukovnik je razgovarao sa Gojkovićem i Cvetkovićem. Gojković nam je, zatim, rekao da će doći autobusi sa osobama iz Srebrenice koje trebaju da se streljaju", rekao je svedok.

Erdemović je naznačio da je i on čuo deo razgovora u kojem je potpukovnik naredjenje za streljanje dao Gojkoviću. Upitan da li je ikada saznao identitet potpukovnika, odgovorio je: "Ne".

Erdemović je izjavio da se ni on, ni Kos, ni Goronja "nisu slagali" s naredjenjem da streljaju Muslimane. "Onda je Brano rekao - 'Daj mi pušku svoju i stani i ti sa njima (zarobljenicima)'".

Na pitanje Mladićevog branioca: "Da li ste bili svesni da činite najstravičnije što se može učiniti - da uzimate živote ljudi?", Erdemović je odgovorio: "Da". Upitan koliko je vremena trebalo da jedna grupa od 10 zarobljenika bude dovedena i streljana, nakon što su im oduzeti predmeti, Erdemović je rekao: "Nisam gledao na sat... nisam vodio računa koliko je autobusa bilo, koliko je sati... To je bilo nešto stravično za svako ljudsko biće".

Po njegovim rečima, pripadnik Odreda Cvetković je, da bi se ubrzalo ubijanje, na grupe od 10 zarobljenih pucao iz puškomitraljeza, čemu se on protivio i zbog čega su se posvadjali.

Svedok je pri tom iskazu ostao i pošto mu je Mladićev branilac citirao izjavu Cvetkovića - koji je u ekstradicionom pritvoru u Izraelu - da je to "besmislica".

Erdemović je 1996. godine bio uhapšen u Srbiji, nakon što je o zločinu na Branjevu ispričao američkoj novinarki, i izručen u Hag.

Pred Tribunalom je priznao krivicu za taj zločin, sklopivši pogodbu sa tužiocima, a zatim je osudjen na pet godina zatvora. Na slobodu je pušten 2000. godine, pošto je izdržao kaznu u Norveškoj. Erdemović je proteklih godina svedočio na sudjenjima Radislavu Krstiću, Slobodanu Miloševiću, Momčilu Krajišniku, Momčilu Perišiću, Vujadinu Popoviću sa drugim oficirima VRS i Radovanu Karadžiću.

Sledećeg svedoka protiv Mladića, tužioci će pred sudije izvesti sutra. Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, 1992-95.

Izvor: b92

Pogledajte još