Egipatska vojska smenila Morsija i na njegovo mesto dovela predsednika Ustavnog suda

Rojters prenosi da list citira izvor iz predsedničke administracije. Umesto Morsija vojska je na čelo države postavila predsednika Ustavnog suda.

Glavnokomandujući general Abdel Fatah al Sisi obratio se egipatskom narodu, nakon čega je usledilo slavlje na trgu Tahrir.

Ne jednom smo pozivali na nacionalni dijalog, ali ga je rukovodstvo zemlje odbacilo u poslenjem minutu“, rekao je on, dodajući da je Morsiju predlagano da dobrovoljno podnese ostavku "ali je on to odbio“, preneo je Itar-Tass.

On je najavio da će biti formirana tehnokratska vlada.

Agencije navode da je obraćanje izazvalo povike oduševljenja i vatromet na ulicama Kaira.

Morsijev savetnik je u međuvremenu izjavio da je predsednik prebačen na za sada nepoznatu lokaciju, preneo je AP.

Vodeći egipatski muslimanski i hrišćanski lideri, kao i vođa liberalne opozicije Mohamed El Baradej najavili su nešto ranije da će uskoro zajednički predstaviti plan političke tranzicije, prenela je danas egipatska državna novinska agencija MENA.

Predstavljanju plana tranzicije prisustvovaće i vođe egipatske armije, kao i pripadnici omladinskog pokreta Tamarud.

(old_image)

Foto: Beta, AP
Pomenute verske vođe su veliki imam Ahmed al Tadžib, vodeći autoritet muslimanskog sveta, kao i patrijarh Tavadros, vođa koptske crkve i miliona egipatskih hrišćana.

Prema navodima MENE, plan egipatske političke tranzicije, koju podržava i vojska te zemjle, predviđa kratak period privremene vlasti, kojem će uslediti predsednički i parlamentarni izbori.

Egipatska vojska poslala je ranije danas popodne oklopna vozila na mesta gde se održavaju demonstracije pristalica predsednika Morsija.

Na desetine vojnih oklopnih vozila uputile su se prema trgu ispred Univerziteta u Kairu, gde su okupljene hiljade Morsijevih pristalica koji se zaklinju da će braniti legitimitet njegove vladavine.

Zvanična egipatska novinska agencija MENA je, citirajući jednog višeg vojnog zvaničnika, prenela da su oklopna vozila takođe upućena u delove Kaira Heliopolis i Nasr Siti, gde se takođe održavaju skupovi podrške šefu države.

Savetnik egipatskog predsednika za bezbednost izjavio je danas ranije da je u toku "vojni puč" i da očekuje da će vojska silom rasterati Morsijeve pristalice koje demonstriraju uporedo sa njegovim protivnicima.

U današnje vreme nijedan vojni puč ne može uspeti bez velikog krvoprolića kada postoji tolika snaga naroda", izjavio je savetnik Esam El Hadad.

Protivnici islamističkog predsednika okupili su se danas masovno širom zemlje zahtevajući njegovu ostavku, a istovremeno je istekao ultimatum koji je vojska postavila Morsiju.

(old_image)

Foto: Beta, AP
U ponedeljak vojska je dala rok od 48 sati šefu države da "zadovolji zahteve naroda", inače će, kako je saopšteno, Generalštab primeniti plan koji, po pisanju štampe, znači ukidanje Ustava i postavljanje prelazne vlade.

Morsi, koga opozicija optužuje da je zloupotrebio vlast u korist Muslimanskog bratstva, odbio je da se povuče, ističući "legitimnost" koju ima jer je demokratski izabran pre godinu dana.

On je odbacio i ultimatum vojske, rekavši da neće pristati na "diktat".

Sada, piše AP, prvi put u istoriji Egipta, vojska svrgava demokratski izabranog predsednika, te je taj potez potencijalno eksplozivan.

Na kairskom aerodromu je pooštrena vojna kontrola kako lideri Muslimanskog bratstva i drugih islamističkih grupa ne bi pobegli u inostranstvo.

Egipatske snage bezbednosti zabranile su ranije danas predsedniku Muhamedu Morsiju i još nekim njegovim važnim islamističkim saveznicima da putuju u inostranstvo, nagoveštavajući optužbe zbog umešanosti u jedno bekstvo iz zatvora 2011. godine.

Tajni razgovori ministara odbrane SAD i Egipta

Pentagon je danas obelodanio da je ministar odbrane SAD Čak Hejgel dva puta u poslednjih nedelju dana razgovarao sa, generalom Abdel-Fatahom el-Sisijem, a poslednji put u utorak.

Sekretar za štampu Pentagona Džordž Litl odbio je da iznese sadržinu tih telefonskih razgovora.

On je rekao da su američki zvaničnici na raznim nivoima vlasti vrlo jasno poručili da SAD podržavaju demokratske procese u Egiptu i nadaju se da se napetost može prevazići mirnim putem.

Američko-egipatski kontakti su objavljeni danas popodne, kada je egipatska vojska zaoštrila kontrolu nad ključnim institucijama u zemlji, "uoči gotovo izvesnog pritiska za svrgavanje predsednika Mohameda Morsija" - piše agencija AP.

Predstavnik Litl je rekao da Pentagon "zbog osetljivosti situacije" nije do sada otkrio da je od prošle nedelje bilo telefonskih razgovora dvojice ministara.

Sirijski režim koji pokušava da slomi oružani ustanak koji proiv njega traje više od dve godine, pozvao je egipatskog predsednika da podnese ostavku u skladu sa željom naroda.

Sirijski ministar informisanja Omran al-Zubi je izjavio da je jedini način da Egipat prevaziđe krizu, to da predsednik Mohamed Morsi shvati da treba da ode jer ga neće ogromna većina Egipćana.

Al-Zubi je danas rekao novinarima u Damasku i da je Morsijevo Muslimansko bratstvo "teroristička organizacija" i "instrument SAD".

Morsi je prošlog meseca razgnevio sirijske zvaničnike objavljujući prekidanje diplomatskih odnosa sa Damaskom i zatvaranje Ambasade Egipta.

Sirijski predsednik Bašar Asad, suočen sa oružanom pobunom u svojoj
zemlji, odbio je da podnese ostavku, nazivajući pobunu "međunarodnom
zaverom".

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još