Dodik: Ni SAD ne mogu sprečiti raspad Federacije BiH

Federacija BiH se raspada u nekoj vrsti političke truleži i to ne može da popravi ni američka administracija svojim poslednjim intervencijama za promenu federalnog Ustava, a iz tog procesa je isključen jedan konstitutivni narod -€“ Srbi", kazao je Dodik novinarima na Palama.

Dodik je ocenio da isključivanje srpskog naroda iz ustavnih promena u Federaciji BiH "govori o pravim namerama autora tog projekta", uz ocenu da je to "pravljenje protivustavnog i antidejtonskog paketa" i "promena Ustava Federacije BiH koja ne uvažava princip konstitutivnosti".

Po rečima Dodika, uplitanje ambasadora SAD Patrika Muna u reformu federalnog Ustava nije dobro za političku situaciju u BiH.

Predsednik RS je najavio da će nekoliko opština Federacije BiH, u kojima su Srbi većina, tražiti poseban ustavni tretman radi zaštite njihovih vitalnih interesa.

Dodik je još poručio da je Republika Srpska "uvek budna na jedno oko" zbog, kako je kazao, stalnih pokušaja dela međunarodne zajednice da revidiraju Dejtonski mirovni sporazum i da dođe do prekompozicije BiH.

Dodik je uzpozorio da RS neće dozvoliti unitarizaciju BiH.

Izvor: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.