Kairo: Najmanje 14 poginulo, Morsi pritvoren

Istovremeno, UN, EU i SAD pozvale su na smirivanje situacije, uzdržanost od nasilja i što brže vraćanje Egipta demokratskim principima.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah al-Sisi saopštio je u obraćanju naciji da je Morsiju oduzeta vlast i da će ga privremeno na mestu šefa države zameniti predsednik Ustavnog suda Adli Mansur.

Vojska je takođe suspendovala ustav i sazvala prevremene izbore, a Al-Sisi je najavio da će biti formirana tehnokratska vlada.

Portparol Muslimanske braće, čiji je Morsi lider, saopštio je da vojne vlasti drže svrgnutog predsednika, ali da ne zna gde. Neimenovani bezbednosni zvaničnik je rekao da se Morsi nalaze u zgradi vojne obaveštajne službe, preneo je Rojters, a CNN navodi da se Morsi nalazi u kućnom pritvoru.

Tanjug prenosi da je su egipatske snage bezbednosti uhapsile predsednika partije Sloboda i pravda (FJP), političkog krila masovne islamističke organizacije Muslimansko bratstvo i još jednog od vođa tog tradicionalnog fundamentalističkog pokreta, potvrdili su jedan partijski zvaničnik i bezbednosni izvori, nakon što je vojska saopštila da je smenila šefa države Mohameda Morsija.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još