Konstruisano prvo živo veštačko uvo (VIDEO)

Naučnici su u štampač stavili ćelije krave i tečni gel, a zatim sitne čestice srebra. Štampač je programiran da taj materijal oblikuju u "bioničko uvo", a čestice srebra u kružnu antenu. Kao i bilo koja antena, i ova može da prima radio-signale koje će "uvo" pretvoriti u zvuk.

"3D uvo" nije planirano kao zamena za ljudsko, već je cilj tog istraživanja da dođe do novog metoda kombinovanja elektronike sa biološkim materijalom.

(old_image)


"To je zapravo više dokaz mogućnosti '3D' štampanja"
, rekao je Majkl Mekalpin, profesor koji upravlja tim poslom i dodaje da "većina ljudi koristi '3D' štampanje za izradu pasivnih predmeta, kao što su figurice i nakit".

Pošto se "odštampa", "3D" uvo je meko i prozirno. Gaji se u laboratorijskoj posudi još deset nedelja, ćelije se umnožavaju, nastaje boja kože i formira se tvrdo tkivo oko antene.

Mekalpin i njegov tim su prikazali sposobnost antene da uhvati radio-signale tako sto su na zadnju stranu "uveta" stavili elektrode tokom štampanja. Kada su paru "odgajenih ušiju" emitovali snimak Betovenove "Elize", elektrode su žicom prenele signal do zvučnika, i muzika se čula jasno i bez smetnji.

(old_image)

Iako je to novo istraživanje samo jedna od varijanti u oblasti kibernetike u kojoj se biologija kombinuje s tehnologijom, Mekalpin je rekao da bi njegovo istraživanje moglo da dovede do veštačke zamene za ljudske funkcije, i do neke vrste "elektronskog šestog čula".

"Pošto svet sve više postaje digitalan i elektronski, mislim da ćemo sve manje mariti za svojih pet tradicionalnih čula"
, rekao je on.

"Želećemo da nam nova čula nam omoguće neposrednu elektronsku komunikaciju s našim mobilnim telefonima i laptop-uređajima", kaže Mekalpin.

Izvor: Beta

Pogledajte još