Uhapšeni zbog nelegalne trgovine mineralnim đubrivom

Time je budžet Srbije oštećen za 35 miliona dinara, saopštila je smederevska Policijska uprava.

Osnovano se sumnja da su Mališa M. i Dragan M. (koji se već nalazi u istražnom pritvoru zbog istrage koju vodi Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu), kao odgovorna lica preduzeća "Agro Forum" izvršili više krivičnih dela davanje mita.

Oni su, kako se navodi, direktorima zemljoradničkih zadruga "Budućnost", "Đorđe Savić" i "Krnjevo", tokom aprila 2010. godine dali novac u iznosu od po 100.000 dinara kako bi neovlašćeno, u ime zemljoradničkih zadruga u kojima su direktori i odgovorna lica, od preduzeća HIP Azotara Pančevo naručili regresirano mineralno đubrivo u količini od 1.000 tona, po uredbi Vlade Srbije od decembra 2009. godine.

Međutim, po naručivanju đubriva, direktori ovih zadruga su falsifikovali dokumentaciju o prijemu i preuzimanju regresiranog đubriva, kako bi, suprotno uredbi Vlade, omogućili da đubrivo preuzme preduzeće "Agro Forum" d.o.o.

U saopštenju se navodi da su inspektori kriminalističke policije u Smederevu saslušali direktore zadruga "Budućnost" iz Osipaonice, "Eko Pinosava" iz Kusadka, "Lipovac" iz Baničine, "Azanja" iz Azanje, "Krnjevo" iz Krnjeva, "Đorđe Savić" iz Osipaonice, kao i direktora preduzeća "NV Pro" d.o.o. zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela zloupotreba položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave.

Direktori ovih zadruga se terete da su, suprotno uredbi Vlade Srbije, kojom je definisano pravo na regresiranje zemljoradničkih zadruga u iznosu od 5.000 dinara po toni kupljenog djubriva, bez odluka nadležnih organa zadruga, od preduzeća HIP Azotara Pančevo naručili i kupili 7.000 tona regresiranog mineralnog djubriva.

Zadržana lica će u zakonskom roku biti sprovedena istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu, dok će protiv ostalih osumnjičenih krivične prijave biti podnete u redovnom postupku, navodi se u saopštenju.

Izvor: blic

Pogledajte još