Za agencije ne važi preporuka ministarstva da se ne putuje u Egipat

Novonastala situacija, međutim, dovela je do apsurdne situacije da putnici koji žele da poslušaju preporuku Ministarstva spoljnih poslova i otkažu svoj put u Egipat, to će i platiti, jer u agencijama kažu da i dalje važe opšti uslovi putovanja, te putnicima novac neće biti vraćen. U slučaju da se situacija pogorša, da bezbednost turista bude bude ugrožena i da država naloži otkazivanje letova ili evakuaciju, aranžmani će biti otkazani i novac će biti vraćen putnicima.

"Za sada nema prekida odmora niti otkazivanja aranžmana, a u stalnom smo kontaktu i dogovorima sa ino-partnerima, ministarstvom spoljnih poslova i aviokompanijom. Ukoliko Ministarstvo spoljnih poslova bude preporučilo da se aranžmani otkazuju, novac će putnicima biti vraćen. Za sada važe opšti uslovi putovanja", kažu u agenciji Filip travel.

Avion "erbas 320" državne kompanije "Er kairo", jutros u 7.30 sati uzleteo je sa beogradskog aerodroma za Hurgadu.

"Naši putnici odleteli su jutros za Hurgadu. Za sada nema nikakvih izmena, turisti koji su u Hurgadi i Šarm el šeiku nemaju primedbi, niti su putnici koji odlaze tamo uplašeni. Za sada nema nikakvih posledica nemira u Egiptu po letovališta. U stalnom smo kontaktu sa našim predstavnicima u turističkim centrima i pratimo dešavanja"
, navode u agenciji S.A.B. International.

U agenciji Odeon travel takođe su u stalnom kontaktu sa putnicima i ino - partnerima i za sada nema problema u letovalištima.

"Nema niti zahteva za povratak odande, niti otkazivanja aranžmana. Prvi naredni let je 7. jual i do tada ćemo više znati kakva je situacija. U slučaju da na nivou države bude rečeno da se ne putuje za Egipat, onda će putnicima biti vraćen novac, ili će imati mogućnost da izaberu neki drugi aranžman", kažu u Odeonu.

Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje građanima koji su nameravali da putuju u Egipat da to ne čine, a onim građanima koji borave u egipatskim letovalištima da održavaju stalni kontakt sa ambasadom kojoj u svakom trenutku mogu da se obrate ako se nađu u nevolji. U Hurgadi je trenutno oko 1.500 turista, a u Šarm el šeiku oko 90. Prema podacima Ambasade u Kairu živi oko 40 naših građana, a u Aleksandriji je privremeno 15 naših državljana.

Nakon višednevnih masovnih protesta protiv predsednika u Kairu i drugim gradovima Egipta u kojima je bilo i žrtava, vojska je zbacila predsednika Morijsa, suspendovala ustav i najavila skoro održavanje izbora.

Izvor: Blic

Pogledajte još